Eveniment

Dr. Doom, mai dur decat FMI: Ajustati deficitul bugetar si atrageti investitori ca sa iesiti din criza

Dr. Doom, mai dur decat FMI: Ajustati deficitul bugetar si atrageti investitori ca sa iesiti din criza
27.05.2010, 00:00 37

Romania trebuie sa isi corecteze deficitul bugetar si sa meargamai departe cu reformele pentru a avea o economie mai flexibila,care sa atraga investitorii straini, daca vrea sa iasa cu bine dincriza globala, spune Nouriel Roubini, unul dintre cei mai titratieconomisti ai momentului la nivel mondial, celebru pentru faptul caa prezis criza globala din 2008, care i-a adus si apelativul "Dr.Doom".

"Orice tara care are un deficit bugetar mare trebuie sa-lreduca, nu ai alternativa la austeritatea fiscala. Cel maiimportant este sa ai o reducere progresiva si continua adeficitului bugetar in timp, pentru a recupera accesul la piata", aspus ieri Roubini la un eveniment organizat de Forum Invest.

El subliniaza ca masurile de austeritate nu pot fi evitate,chiar daca recesiunea economica a fost mai dura decat se anticipa,asa cum a fost si cazul Romaniei, dar pe de alta parte spune catrebuie gandite si politici care sa asigure o revenire.

Discursul lui Roubini este chiar mai dur decat al celor de laFondul Monetar International, care inclusiv anul acesta au acceptato majorare a tintei de deficit bugetar, intelegand ca prelungirearecesiunii duce la o scadere a veniturilor bugetare care nu ar putea fi contrabalansatade reducerea cheltuielilor.

"Faptul ca inca sunt probleme in zona euro implica si caregiunea Europei Centrale si de Est va avea de suferit. Pietelesunt nervoase, investitorii sunt nervosi. Aveti nevoie deausteritate fiscala, sa continuati cu reformele structurale pentrua creste productivitatea, sa fiti deschisi pentru investitoriistraini si comertul international. Asta va diferentia acesteeconomii", spune Roubini.

In linia clasica a economistilormonetaristi

El ramane prin opiniile sale in linia clasica a economistilormonetaristi, care cer statelor sa se ajusteze, in timp ce la nivelmondial se contureaza un curent tot mai puternic al unor lideri deopinie precum Joseph Stiglitz (laureat al premiului Nobel pentrueconomie) sau Paul Volcker (consilier al presedintelui americanBarack Obama) care cer reformarea sistemului financiar, consideratvinovat pentru actuala criza.

Roubini accepta ca sistemul financiar a generat criza actuala,care a ajuns in prezent in zona publica, dupa ce statele au venitcu stimuli fiscali pentru stimularea economiilor si au nationalizatbancile cu pierderi.

Guvernatorul Mugur Isarescu considera de asemenea ca prioritateatrebuie sa fie oprirea "hemoragiei" de resurse din sistemul public."Orice majorare a impozitelor nu este eficienta daca nu te adreseziunde ai hemoragia, la nivelul cheltuielilor publice. Probabil cavom ajunge si la majorari de impozite, dar pana atunci trebuie sane uitam la cheltuieli", spune Isarescu.

Guvernatorul a explicat ca Romania se confrunta cu deficitebugetare structurale, care au fost doar "mascate" in anii de boomeconomic de veniturile fiscale mai mari. El considera ca o majorarea impozitelor nu ar fi suficienta si in final s-ar ajunge si lanevoia de reducere a cheltuielilor. Probabilitatea ca dupa o taierea cheltuielilor sa fie necesare si majorari de impozite este insamai mica.

"Corectia bugetara este inevitabila si este de preferat sa sefaca ordonat, sustenabil, gradual, cu precadere pe partea decheltuieli. Pe partea de venituri sa se faca o corectie intr-oanumita perspectiva, doar prin reforme. Pentru ca economia nu vasuporta, o vom sufoca daca vom merge rapid pe majorarea de impozitemari", spune guvernatorul.

El a aratat ca sistemul fiscal este "ciuruit" de o lista lungade exceptii la impozitare, cum este cazul terenurilor agricole, intimp ce veniturile parafiscale sunt foarte reduse. Astfel, maiintai ar trebui largita aria de impozitare si eliminate exceptiile,a spus Isarescu.

Criza politica a costat 200 mil. euro

Criza politica din 2008-2009 s-a extins pe o perioada de circasase luni, iar factura financiara este de ordinul sutelor demilioane de euro, a afirmat guvernatorul Isarescu.

"Cam cat a costat criza politica in Romania? Am luat niveluldobanzilor platite pentru finantarea deficitului bugetar din varasi l-am comparat cu cel din toamna. Dobanzile au luat-o in sus.Dintr-o data 200 de milioane de euro, doar din dobanda. Daca luamvalul doi si trei, sumele se duc mult mai sus", a afirmatIsarescu.

Pe fondul presiunilor de a gasi finantare pe piata locala,statul a ajuns la sfarsitul anului 2008 sa plateasca randamente depeste 14% pe an, de la circa 10%-11% in vara aceluiasi an.

Datoria publica nu poate fi "monetizata"

In alta ordine de idei, Isarescu spune ca "monetarizareadatoriei" publice, respectiv aparitia unei situatii in care BNRtipareste bani pentru a permite statul sa se imprumute tot mai multpentru a-si acoperi cheltuielile, nu este posibila.

"Noi nu putem sa monetizam datoria publica, precum in SUA. Panasa ajungem la inflatie, finantarea deficitului trece prin banci.Daca bancile ajung la un grad de expunere, dupa care considera canu mai pot imprumuta statul, atunci finantarea deficitului vadeveni o problema, sa spunem, tehnica", a spus Isarescu.

Nouriel Roubini, profesor de economie la New YorkUniversity

  • Provocarile fiscale vor fi foarte mari in anii urmatori; cu catRomania incepe mai repede sa aplice politicile de ajustare, cu atatmai bine;
  • Metodele prin care deficitul bugetar poate fi redus, respectivprin scaderea cheltuielior sau cresterea veniturilor, este odecizie a guvernului din fiecare tara;
  • Procesul de reducere a deficitului bugetar trebuie sa fieprogresiv si sustenabil; nu este suficient sa ai deficite reduse,fiind necesar ca acestea sa fie mentinute credibil pe o perioadalunga de timp;
  • Zona euro va avea crestere economica zero sau negativa in acestan, ceea ce cu siguranta va afecta si Europa de Est;
  • Zona euro are nevoie de o crestere a competitivitatii pentru areveni la crestere economica; singura modalitate este depreciereaeuro;
  • Probabilitatea ca una sau mai multe tari sa paraseasca zonaeuro nu este "zero"; nu previzionez destramarea UniuniiMonetare.

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR

  • Majorarea taxelor este probabila in urmatorii ani, dar trebuieprecedata de eliminarea exceptiilor de taxare si extinderea bazeide impozitare;
  • In acest moment, solutia optima este reducerea cheltuielilorprin taierea pensiilor si salariilor;
  • Sistemele fiscale din Romania sunt "ciuruite" de o lunga listade exceptii, care scad eficienta incasarilor bugetare;
  • Banca Nationala trebuie sa aiba un rol de "caine de paza" inprivinta echilibrului fiscal;
  • BNR nu va putea monetiza datoria publica, asa cum se intamplain SUA;
  • Daca bancile ajung la un grad prea mare de expunere pe titluride stat, va fi o problema pentru finantarea deficituluibugetar;
  • Usurinta cu care se trateaza problema unui deficit mare este "oinducere in eroare";
  • Nefiscalizarea terenurilor a fost unul dintre motivele care aucondus la boom-ul imobiliar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO