Eveniment

Istoria scoasă la vânzare: Penitenciarul unde au fost închişi Ceauşescu, Dej şi Zelea Codreanu ar putea fi vândut pentru 1 milion de euro - GALERIE FOTO

Istoria, scoasă la vânzare: Închisoarea unde au fost închişi Richard Wurmbrand, Horia Sima, Gheorghe Gheorghiu-Dej şi Nicolae Ceauşescu - GALERIE FOTO (Foto: Mihai Dăscălescu)

Penitenciarul Doftana ar putea fi vândut pentru 1 milion de euro. Vedeţi aici cum arată acum

Autor: Bogdan Alecu

28.08.2011, 18:59 4585

Supranumită "Bastilia", închisoarea Doftana este unul dintre cele mai cunoscute penitenciare din România. Construită în 1895 şi dată în folosinţă în 1895, închisoarea a "găzduit" în principal deţinuţi politici, atât legionari cât şi comunişti, cei mai celebri fiind comuniştii Nicolae Ceauşescu (pentru numai câteva zile însă), Gheorghe Gheorghiu-Dej, Emil Bodnăraş şi legionarii Horia Sima şi Corneliu Zelea Codreanu. Din 1960 închisoarea a fost transformată de către regimul comunist în muzeu, care ulterior a fost închis în 1990, şi a funcţionat inclusiv ca platou de filmare pentru celebrele filme ale lui Sergiu Nicolaescu.

Din anul 2000 însă, penitenciarul devenit istorie a fost lăsat în paragină şi invadat de hoţi, ajungând în prezent o ruină, dar aflată pe o proprietate de 11 hectare evaluată la peste 1,2 mil. euro, în staţiunea cu lacuri sărate Telega şi care teoretic ar trebui integrată în "Circuitul Roşu", o propunere a doamnei ministru Elena Udrea pentru a atrage turişti.

"Cu privire la "Circuitul Roşu" despre care se vorbeşte, nu am fost contactaţi şi nu am fost întrebaţi nimic de către nimeni. Pentru noi rămâne la nivelul de zvon. Dacă ar fi venit pe aici doamna ministru Udrea şi vedea stadiul în care a ajuns un monument, poate s-ar fi tras un semnal de alarmă", spune Ilie Gheorghe primarul comunei Telega din partea PSD. Dacă înainte de 89 penitenciarul era întreţinut ca şi muzeu, imediat după acesta a trecut în administrarea directă a primăriei comunei, bugetul local nefiind suficient pentru a întreţine clădirea.

Penitenciarul Doftana a fost construit pe un platou, în apropiere de staţiunea Telega şi la câţiva kilometri de Câmpina. La intrare eşti întâmpinat de o poartă înaltă, ruginită, parcă desprinsă dintr-un film de groază de la Hollywood, ferecată cu un lanţ gros şi un lacăt. Vizitatorii nu au voie înăuntru decât cu acceptul primăriei. Este de înţeles în condiţiile în care clădirea fostei închisori stă să cadă. Doar zidurile exterioare au rămas întregi, acestea fiind construite direct cu piatră adusă din albia râului Doftana. Faptul că acoperişul este distrus aproape în totalitate se poate vedea imediat - tencuiala zidurilor stă să cadă, tavanul din fier este complet ruginit şi se poate prăbuşi în orice moment. Închisoarea propriu-zisă a fost construită într-un cerc, cu o curte interioară, având 365 de celule care nu aveau mai mult de trei-patru metri pătraţi. cum intri mai în interior, nu poţi observa decât dezastrul. Totul este distrus aproape în totalitate - doar zidurile mai stau în picioare la închisoarea de unde nimeni nu a reuşit să evadeze.

În condiţiile în care recondiţionarea clădirii fostului muzeu-penitenciar ar costa peste 20 de milioane de euro, primăria a decis la începutul acestui an să vândă prin licitaţie întreg complexul de 11 hectare, care include şi fostul palat administrativ, aflat în stare bună. Acum acolo sunt găzduite două familii care la inundaţiile din 2005, când au fost alunăcări de teren li s-au distrus casele, potrivit primarului comunei.

"Avem o firmă din Braşov care este interesată de achiziţie prin negociere. Noi trebuie acum să urmăm paşii care trebuie făcuţi pentru demararea acestei negocieri. Chiar aseară (joi 25 august - n.red.) am discutat în şedinţa de consiliu vânzarea. Am avut şi doi reprezentanţi de la Ministerul Culturii, direcţia judeţeană Prahova, inclusiv arhitectul Hoinărescu din partea Uniunii Arhitecţilor de la Direcţia de Cultură. A fost o dezbatere, am întrebat consilierii dacă sunt de acord cu vânzarea prin negociere iar aceştia au aprobat. Acum trebuie să facem o reevaluare pentru pământ şi palatul administrativ, în condiţiile în care clădirea efectivă a închisorii care este monument istoric. Criteriile de restaurare se pun de Ministerul Culturii în cazul acesteia. În luna septembrie se va face un proiect de hotărâre şi după aceea să vedem cine vine la negocierea directă. Dacă noi îl lăsăm în continuare construcţia aşa, degradarea va continua. Oricum mai rău de cât este acum nu se poate. În orice moment se poate prăbuşi acoperişul", a spus primarul Ilie Gheorghe.

În prezent de fostul penitenciar s-a interesat o companie care doreşte să transforme complexul într-un spital privat.

"Atunci când a fost scoasă la licitaţie, evaluarea a fost de 1,21 mil. euro, dar nimeni nu s-a prezentat la licitaţie. Evaluarea a fost făcută anul acesta, în lunile mai-iunie. Acum trebuie făcută o nouă evaluare pentru negocierea directă, care se va face cu o comisie formată din consiliul local şi reprezentanţii direcţiei de cultură Prahova. Acum este o companie interesată de achiziţie, care doreşte să o transforme într-un spital cu tratament naturist pentru cancer. Va rămâne monument istoric, dar cu altă destinaţie şi ar deveni spital privat", a declarat primarul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO