Eveniment

Joburi mai greu de găsit pentru români în Spania

22.06.2010, 23:10 16

Rata ridicată a şomajului în Spania şi condiţiile meteonefavorabile au redus oportunităţile de lucru pentru sezonieriiprovenind din România, Maroc şi vestul Africii, informează ediţiaonline a ziarului britanic The Guardian, notând că cei care găsescde lucru nu au condiţii foarte bune.

În urmă cu doi ani, în încercarea de limitare a imigraţiei,Spania a redus numărul contractelor temporare de lucru. Dreptconsecinţă, spre exemplu, regiunea Huelva (sud-est) continuă săatragă sezonieri, dar numărul acestora a scăzut de la 16.500 în2009 la 4.500 anul acesta. În plus, Spania nu prea mai atrageimigranţi din cauza ratei ridicate a şomajului, care a atinsnivelul de 20 la sută. Aproximativ 100.000 de latino-americani aurevenit în ţările de origine în 2009, iar numărul imigranţilor dinSpania este în prezent de 5,7 milioane (12 la sută). O altătendinţă este că înşişi spaniolii au început să caute de lucru înstrăinătate din cauza situaţiei economice instabile. Viorica M., oromâncă angajată sezonier în Spania, afirmă că toate companiile auînceput să încalce legislaţia muncii, în principal prin faptul căau contracte scrise doar în spaniolă şi impun o perioadă de probăde două săptămâni înainte de angajare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO