Eveniment

Jucu a rămas fără investitori, dar îşi face teren de fotbal cu 200.000 de euro

Jucu a rămas fără investitori, dar îşi face teren de fotbal cu 200.000 de euro

Autor: Laurentiu Cotu

28.09.2012, 00:04 1536

Primăria Jucu, judeţul Cluj, are în plan o investiţie estimată la 856.000 de lei (circa 200.000 de euro) pentru construcţia unui stadion de fotbal, denumit Juc Arena. Mai mult, finanţarea proiectului va fi susţinută din fonduri bugetare, asta în condiţiile în care bugetul Primăriei Jucu a fost puternic afectat de plecarea producătorului de telefoane Nokia din localitate.

Anual, Jucu încasa circa jumătate de milion euro din taxele plătite de Nokia, bani care reprezentau până la 30% din bugetul primăriei.

Aceşti bani au fost investiţi în alimen­tarea cu apă a localităţii, asfaltarea drumu­rilor comunale, construirea unui centru medical, a unor locuri de joacă pentru copii sau în modernizarea sediului primăriei. O parte dintre aceste investiţii au fost finalizate, însă majoritatea proiectelor stagnează din lipsă de fonduri, în condiţiile în care după plecarea Nokia niciun alt investitor nu a mai deschis unităţi de producţie în zonă. Astfel, odată cu plecarea Nokia, autorităţile din Jucu au rămas cu asfaltarea şi canalizarea neterminate, dar şi cu alte două investiţii suspendate, în realizarea unor stadioane de fotbal în localitate.

Se pare că în prezent s-a găsit finanţare pentru unul dintre stadioane, Juc Arena, pentru care Primăria Jucu va aloca din bugetul local nu mai puţin de 200.000 de euro. Contactat de Ziarul Financiar, primarul din Jucu, Ioan Dorel Pojar, nu a răspuns la telefon pentru a oferi mai multe informaţii în acest sens.

Pe de altă parte, planurile Primăriei din Jucu de a construi două terenuri de fotbal în localitate sunt mai vechi. De pildă, în toamna anului trecut, după ce Nokia anunţase că pleacă de la Jucu, primarul Bolojan era supărat că nu mai există bani pentru aceste investiţii.

Un prim proiect prevedea realizarea unui stadion de 600 de locuri, valoarea investiţiei ridicându-se la aceea dată la circa 240.000 de euro, iar cel de-al doilea proiect de stadion, demarat în anul 2009, însă nefinalizat, presupunea o arenă de circa 5.000 de locuri, investiţie estimată la 1,5 mil. euro.

Pe de altă parte, există în continuare interes pentru această zonă, iar bugetul Primăriei Jucu ar putea creşte simţitor în următorii ani. Speranţa vine din partea germanilor de la Bosch şi a italienilor de la De'Longhi şi Battistero.

Bosch a demarat deja construcţia centrului de producţie şi dezvoltare a com­ponentelor auto de la Jucu, unde vor lucra la finalul anului viitor 340 de oameni, investiţie estimată la 77 mil. euro. De-a lungul următorilor ani locaţia va fi extinsă. Noul centru Bosch de la Jucu va avea o suprafaţă totală de circa 38.000 mp, iar până la finalul anului viitor vor fi recrutaţi oameni în domeniul producţiei şi cercetării.

Pe de altă parte, grupul italian De'Longhi, cel care a preluat halele Nokia de la Jucu, a început lucrările pentru amenajarea unităţii de aparate electrocasnice şi electronice pe care intenţionează să o dezvolte aici. Planurile De'Longhi sunt de a angaja între 600 şi 1.000 de oameni, când fabrica de la Jucu va funcţiona la capacitate maximă. Investiţia în dotările cu echipamente ale fabricii se ridică la 30 mil. euro.

Mai mult, compania italiană Battistero S.p.A., producătorul celebrelor panettone Besana, va investi 50 mil. euro într-o unitate de producţie în parcul industrial Tetarom III din Jucu, unde vor lucra peste 500 de oameni. Pentru realizarea acestui proiect italienii au nevoie de 28 de hectare în parcul industrial Tetarom III.

Investiţiile acestor companii ar putea echilibra piaţa muncii din zonă, grav afectată după plecarea Nokia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO