Eveniment

Kazahii pregătesc o lovitură strategică la Petromidia

29.08.2010, 23:58 80

Rompetrol Rafinare Constanţa (RRC), compania care deţinerafinăria Petromidia, şi-ar putea majora capitalul social cu pesteun miliard de euro, acţionarii kazahi ai rafinăriei fiind hotărâţisă meargă mai departe cu planul de conversie în acţiuni aobligaţiunilor nerăscum­părate de la stat, în valoare de circa 517mil. euro.
În plus, kazahii au propus ca acţionarii actuali ai companiei săpoată subscrie o sumă egală cu obligaţiunile care vor fi convertiteîn acţiuni. Grupul Rom­petrol, deţinut în proporţie de 100% deKaz­MunaiGaz, controlează prin diferite entităţi peste 98% dinacţiunile Rom­petrol Rafinare.
Asta înseamnă că, dacă kazahii vor subscrie la rândul lor 500 mil.euro în majorare, statul nu doar că va fi acţionar minoritar laPetromidia, dar va avea o participaţie de sub 33%.
"Compania este obligată conform Legii 31/1990 să ofere drept depreferinţă şi în cazul conversiei obligaţiunilor în acţiuni",explică Cristian Duţescu, avocat specializat în piaţa decapital.
Ministrul finanţelor Sebastian Vlădescu a declarat joia trecută căstatul nu vrea să devină acţionar minoritar la Petromidia şi că vainsista ca Rompetrol să-şi plătească întreaga datorie, de 570 mil.euro, chiar în rate. De cealaltă parte, kazahii spun că au plătit54 mil. euro şi pentru restul sumei vor da statului acţiuni larafinărie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO