Eveniment

Klaus Iohannis despre problema Schengen: Nu cred că Pactul pe migraţie va schimba poziţia Austriei

Klaus Iohannis despre problema Schengen: Nu cred că...

Autor: Gabriel Pecheanu

05.10.2023, 16:59 44

Pactul pe migraţie nu va schimba poziţia Austriei referitoare la accesul României la Spaţiul Schengen, afirmă preşedintele Klaus Iohannis. „Este nevoie de mai mult, este nevoie de mai multe negocieri şi sper ca acestea să se facă şi să dea roade”, adaugă el.

„S-a scurs multă cerneală în ultimele zile pe acest pact pe migraţie. Sincer, progresul obţunut după părerea mea este destul de modest, dar este un progres. Recunoaştem, faţă de nimic, ce am avut până acum, fiindcă de ani de zile se negociează, acum avem o bază, mai degrabă tehnică. Ceea ce s-a discutat foarte mult în ultimele zile, anumite puncte unde au fost negocieri intense tratează aspecte pe care nu le-aş numi majore. Nu cred că acest pas care s-a făcut acum, aşa-numitul pact pe migraţie, va schimba poziţia Austriei. Este nevoie de mai mult, este nevoie de mai multe negocieri şi sper ca acestea să se facă şi să dea roade”, spune Klaus Iohannis.

Statele membre ale UE au ajuns la un acord cu privire la revizuirea normelor privind răspunsul la creşterea migraţiei ilegale. Acordul a fost încheiat după săptămâni de negocieri privind mecanismul de criză al UE şi după o creştere bruscă a numărului de sosiri pe insula italiană Lampedusa.

Conform planului, ţările care se confruntă cu o situaţie de criză vor putea solicita „contribuţii de solidaritate” din partea altor state.

Cancelarul german Olaf Scholz a vorbit despre un „punct de cotitură istoric”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO