Eveniment

Kristalina Georgieva este pe cale să obţină suficient sprijin politic să primească al doilea mandat de 5 ani în fruntea FMI. Georgieva este a doua femeie care conduce FMI şi prima persoană care provine dintr-o economie de piaţă emergentă - Bulgaria

Kristalina Georgieva este pe cale să obţină suficient...

Autor: Ştefan Stan

08.03.2024, 11:00 90

Kristalina Georgieva este interesată de un al doilea mandat de cinci ani în fruntea Fondului Monetar Internaţional şi este pe cale să obţină un sprijin suficient, scrie Bloomberg

Georgieva, o economistă bulgară al cărei mandat a început în 2019 şi se încheie la sfârşitul lunii septembrie, are nevoie de sprijinul principalelor naţiuni europene şi al SUA pentru a asigura succesul oricărei potenţiale candidaturi. 

Săptămâna trecută, economista bulgară a obţinut sprijinul ministrului francez de finanţe, Bruno Le Maire, care a declarat că Georgieva a făcut o "treabă excelentă" la conducerea instituţiei şi că Franţa o va susţine pentru un al doilea mandat. Acum, se pare că şi Germania o va susţine pentru al doilea mandat. 

Sprijinul lui Le Maire a fost esenţial, având în vedere că, în mod tradiţional, ţările europene nominalizează un candidat pentru a conduce FMI, deşi toţi membrii Uniunii Europene trebuie să fie de acord. Decizia finală este luată de consiliul de administraţie al instituţiei.

Săptămâna trecută, Georgieva a declarat pentru Reuters că se concentrează asupra sarcinii pe care o are de îndeplinit şi nu asupra oportunităţii de a candida pentru un nou mandat. Joi, în cadrul unei conferinţe de presă, purtătorul de cuvânt al FMI, Julie Kozack, a transmis întrebările privind un al doilea mandat chiar lui Georgieva.

Bloomberg a relatat pentru prima dată că Georgieva era interesată de un al doilea mandat, având probabil un sprijin suficient.

Georgieva este a doua femeie care conduce FMI şi prima persoană care provine dintr-o economie de piaţă emergentă.

Menţinerea lui Georgieva pentru un al doilea mandat ar contribui la răspunsul la îngrijorările de lungă durată exprimate de ţările cu pieţe emergente şi de ţările în curs de dezvoltare cu privire la duopolul americano-european în cadrul celor două instituţii financiare globale, FMI şi Banca Mondială.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO