Eveniment

Legea Educaţiei - Clasele pregătitoare: Sălile de clasă vor fi adaptate vârstei copiilor. Cadrele didactice vor fi formate special pentru aceste clase

Autor: Elvira Gheorghita - Mediafax

23.01.2012, 11:46 790

Sala de clasă din şcoală va fi adaptată vârstei copiilor, în aşa fel încât să permită învăţarea prin joc şi pregătirea pentru clasa I, utilizând resurse de învăţare adecvate. Vor fi folosite resurse ale învăţării moderne, adaptate scopului clasei pregătitoare.

Ministerul Educaţiei a alocat în acest an un buget semnificativ pentru dotarea sălilor de clasă şi achiziţionarea materialelor, deşi responsabilitatea legală pentru aceasta revenea primăriilor.

"Ministerul are fonduri pentru clasa pregătitoare, chiar dacă responsabilitatea dotării spaţiilor şcolare revine primăriilor, care ştiu de trecerea clasei pregătitoare în învăţământul obligatoriu de mai bine de un an, iar multe primării au făcut aceste investiţii deja. Cel mai important pentru copil este cum va arăta clasa în care va învăţa", a spus ministrul Funeriu.

Cadrele didactice care vor preda la clasa pregătitoare vor fi formate începând cu luna mai.

"Nu avem emoţii că ar putea exista probleme la acest nivel, şi acum învăţătoarele sunt printre cele mai bine formate cadre didactice din România", mai spus ministrul Funeriu.

În săptămânile care urmează, părinţii vor primi materiale informative care vor răspunde tuturor întrebărilor lor privind clasa pregătitoare. De asemenea, la momentul înscrierii părinţii vor primi, în premieră, un ghid cu tot ceea ce trebuie să ştie pentru şcolarizarea copilului.

"Părinţii vor beneficia de o campanie de informare fără precedent în învăţământul românesc, tot aparatul Ministerului şi inspectoratelor este mobilizat în acest sens", a subliniat ministrul Funeriu.

Clasa pregătitoare înlătură trecerea brutală de la grădiniţă la şcoală. Copilul învaţă jucându-se şi în acelaşi timp se familiarizează cu atmosfera din şcoală.

"Ştiu că multor părinţi li se insuflă ideea că prin clasa pregătitoare se «fură un an din copilărie». Acest lucru este total fals, ceea ce facem prin clasa pregătitoare este să asigurăm trecerea lină pentru copil înspre o şcolarizare de succes. Copiii vor avea un curriculum nou, adecvat vârstei. Ei vor beneficia de resurse ale învăţării, precum jocuri şi materiale imprimate gândite pentru vârsta lor. Este o practică generală în Europa. Le spun părinţilor că ceea ce se întâmplă în acest an cu clasa pregătitoare trebuia să se întâmple de mulţi ani, dar lipsa de curaj şi viziune au întârziat nepermis acest lucru", a precizat ministrul Educaţiei.

"Ghinionul politic al celor care vehiculează sperietori pentru părinţi este că eu şi echipa ministerului suntem aproape de părinţi şi mergem la multe şedinţe cu părinţii, şi ştim bine despre scopul politic al acestor dezinformări", a subliniat ministrul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO