Eveniment

Lider Sanitas, după discuţiile cu Liviu Dragnea şi Mihai Tudose: Lucrurile sunt ca şi rezolvate. Nimeni nu va pierde bani de la 1 ianuarie 2018, iar tichetele de masă vor rămâne pentru angajaţi

Lider Sanitas, după discuţiile cu Liviu Dragnea şi...

Autor: Iasmina Ardelean

26.10.2017, 13:45 1002

Sindicaliştii de la Sanitas anunţă că nimeni nu va pierde bani de la 1 ianuarie 2018, iar tichetele de masă vor rămâne pentru angajaţi, după discuţiile care au avut loc joi cu preşedintele PSD, Liviu Dragnea, premierul Mihai Tudose şi ministrul Sănătăţii, Florian Bodog.

"Lucrurile sunt ca şi rezolvate. În următoarea perioadă să ne aplecăm asupra regulamentului de sporuri şi să mai facem socoteli pentru colegii care se temeau că vor pierde ceva. Clar nu va pierde nimeni nimic de la 1 ianuarie 2018. Se va discuta ce se întâmplă cu sporurile de la 1 martie", a declarat Leonard Bărăscu, lider Sanitas.

Bărăscu a mai spus că tichetele de masă se menţin în continuare pentru angajaţi.

„Lucrurile merg pe făgaşul pe care ni l-am dorit. Adică, tichetele de masă care se vor numi normă de hrană vor merge în continuare, fără nicio problemă. Ăsta e un lucru important. Acel 30% (plafonarea sporurilor -n.r.) de care vorbeam din lege, se progrogă începând cu 1 ianuarie – până la 1 martie. Atunci, vom vedea ce facem, pentru că totul este legat de regulamentul de sporuri. Acest regulament de sporuri, va deveni, la un moment dat, după discuţii şi după ce ne aşezăm la masă, se pare că va deveni nominal. Fiecare va primi un salariu din secţia în care lucrează, un spor care îl reprezintă într-o sumă, bănuiesc, fixă, la un moment dat, nu ştiu, că va trebui să vorbim, de la 1 martie. Până atunci, toate lucrurile vor decurge ca şi acum”, a susţinut Bărăscu.

Întrebat dacă în afară de creşterea de 25%, de păstrarea tichetelor şi de sporuri, alte creşteri salariale ar urma să aibă loc, Bărăscu a răspuns că vor fi creşteri salariale de la 1 martie.

Chestionat dacă vor fi şi la 1 ianuarie creşteri salariale, el a precizat: „Acum, la 1 ianuarie, nimeni nu pierde nimic. Sigur, vor câştiga ceva. Este vorba de faptul că rămân tichetele şi nu le-am pierdut, este vorba şi de 1450 de lei – acel voucher de vacanţă şi pe care îl primim mai repede decât înainte, pentru a acoperi aceste tichete şi suma este mult mai mare decât dacă luam două luni tichete”.

Leonard Bărăscu a afirmat că liderii sindicatului sunt mulţumiţi, la o primă analiză, de ceea ce au obţinut.

Totodată, el a anunţat că, de mâine, sindicaliştii vor avea discuţii la sediul Guvernului şi la Ministerul Sănătăţii. În ceea ce priveşte protestele, Bărăscu a spus că, în momentul de faţă, nu se va lua nicio măsură. „Noi suntem în standby. Deocamdată, nu luăm nicio măsură radicală, sindicală. Nu pot să vă spun astăzi, nici nu am discutat cu colegii mei dacă intrăm sau nu în grevă, dar în niciun caz nu cred că vom intra în grevă, dar vom discuta, vom analiza. (...) Dar nu cred că este cazul pentru că, v-am spus, colegii mei, după ce au primit ca răspuns ceea ce v-am spus, au spus că este bine şi că nu pierdem nimic”, a spus Leonard Bărăscu.

Întrebat dacă oficialii Guvernului şi liderul PSD, Liviu Dragnea, au venit hotărâţi să nu renunţe la tichete sau dacă s-au purtat negocieri în acest sens, Bărăscu a răspuns: „Asta nu ştiu. Negocieri au fost în fiecare zi, negocieri au fost şi aseară. Astăzi au venit pentru că bănuiesc că au simţit nevoia să ne potolească, să ne liniştească, pentru că pot fi măsuri mult mai drastice în sistem printr-o declarare a grevei sau printr-o măsură prin care noi, din punct de vedere sindical, să facem ceva”.

Bărăscu a susţinut că, în urma negocierilor, s-a obţinut ceea ce se dorea de la începutul anului. „Ceea ce ni s-a propus acum este ceea ce ne doream pentru începutul acestui an. Restul, vom discuta, adică rediscutarea regulamentului de sporuri”, a conchis el.

Primul-ministru Mihai Tudose, alături de preşedintele PSD, Liviu Dragnea, ministrul Sănătăţii Florian Bodog şi vicepremierul Marcel Ciolacu au mers joi la şedinţa Consiliului Naţional al Federaţiei sindicale Sanita, în condiţiile în care angajaţii din domeniul sanitar sunt nemulţumiţi de cuantumul majorărilor salariale pe care le vor primi.

Peste 5.000 de angajaţi din sistemul sanitar au protestat, pe 19 octombrie, nemulţumiţi de eliminarea sporurilor şi de transferul contribuţiilor sociale.

Principalele solicitări ale Federaţiei SANITAS din România sunt: eliminarea plafonului de 30% pentru sporurile specifice sistemului sanitar şi de asistenţă socială; aplicarea integrală a creşterilor salariale pentru TOŢI angajaţii din sănătate şi asistenţă socială, începând cu 1 martie 2018; renunţarea la creşterea normei de bază (gărzi suplimentare obligatorii) pentru medici; renunţarea la transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, deoarece acesta va anula creşterea salarială de 25% prevăzută de lege; acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă întregului personal din sănătate şi asistenţă socială, inclusiv personalului TESA; acordarea tichetelor de masă pe tot parcursul anului 2018; negocierea şi semnarea Contractului Colectiv de Muncă la nivel de sector de activitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO