Eveniment

Lungul drum până la reţinerea lui Sorin Ovidiu Vântu

Lungul drum până la reţinerea lui Sorin Ovidiu Vântu

Autor: Iulian Anghel, Mediafax

09.09.2010, 23:58 88

Vântu a fost reţinut sub acuzaţia că ar fi favorizat plecareadin ţară a lui Popa, aflat acum în Indonezia de unde va fi extrădatîn urma unei decizii din ianuarie a justiţiei indoneziene.
Ieri, procurorii i-au audiat, între alţii, pe Sorin Ovidiu Vântu,Liviu Luca, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere Petrom(apropiat de Vântu), Octavian Ţurcan (om de încredere al lui Vântu)şi pe Alex Stoian, şoferul lui Vântu, în cazul lui Nicolae Popa,fostul director al Gelsor, condamnat la 15 ani de detenţie pentruprăbuşirea FNI. Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie ainformat că ieri au avut loc percheziţii în zece locaţii, fiindaudiate o serie de persoane în cazul Nicolae Popa.

Procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrulParchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie încolaborare cu ofiţeri de poliţie din cadrul Inspectoratului Generalal Poliţiei Ro­­mâne, continuă cercetările în cauza având ca obiectfavorizarea infractorului, respectiv stabilirea circumstanţelor încare Nicolae Popa a fost sprijinit pentru a părăsi România şi a sestabili în străinătate, sus­trăgându-se astfel de la executareaunei pedepse privative de libertate de 15 ani.
Fostul director al Gelsor Nicolae Popa a fost arestat, în 2decembrie, de autorităţile din Jakarta, Indonezia, el fiindcon­­dam­nat de Tribunalul Bucureşti, în 2006, la 15 ani deînchisoare pentru înşelăciune, alături de Ioana Maria Vlas, deciziarămânând definitivă în 2009.
Nicolae Popa a fost director al grupului de firme Gelsor şi membrual Consiliului de Încredere al Sov Invest, societatea deadministrare a FNI. Decizia definitivă şi irevocabilă în dosarulprăbuşirii FNI a fost dată în 4 iunie 2006 de către Înalta Curte deCasaţie şi Justiţie.
Instanţa supremă a menţinut mare parte a cuantumului pedepselorstabilite pentru inculpaţii din acest dosar, printre care IoanaMaria Vlas, fostul administrator al SOV Invest, şi Nicolae Popa,fost director al Gelsor, grup financiar cu activităţi de brokerajşi pe piaţa fondurilor de investiţii, prin care se derulau şitranzacţiile cu unităţi de fond de la FNI. Astfel, Ioana Maria Vlasa rămas cu pedeapsa de zece ani de detenţie pentru înşelăciune şiabuz în serviciu.

Cine este Luca

Liviu Luca (foto stânga) a fost unul dintre cei mai puternicilideri sindicali din România pentru că avea în spate toţisindicaliştii de la Petrom şi din industria de petrol şi gaze.Având peste 20.000-30.000 de oameni, Luca a fost un puternic alzilei. El a folosit banii sindicaliştilor pentru a intra îndiferite afaceri, inclusiv la postul Realitatea TV al lui SorinOvidiu Vântu. Petromservice era principala companie folosită deLuca pentru afaceri. Petromservice a fost înfiinţată în 2002 prindesprinderea din Petrom, atunci deţinută de stat, a activităţilorde întreţinere. După privatizarea din 2004, când Luca a acceptatvenirea grupului austriac OMV şi când sindicaliştii primiseră, prinlege, posibilitatea de a cumpăra 8% din Petrom, ironia sorţii afost că Petromservice a fost cumpărată de Petrom pentru o sumă ce adepăşit 300 mil. euro. Acum Petromservice este în insolvenţă, iarcreditorii caută milioanele de euro care au dispărut.

Legăturile lui Vântu cu politica şi conflictul cuBăsescu

Sorin Ovidiu Vântu nu are legături doar cu afacerile, ci şi cupolitica. Discret, iniţial, în a-şi exprima gusturile politice, els-a remarcat apoi prin războiul deschis cu Traian Băsescu. Ieri, laieşirea de la Parchet a spus-o clar: când Băsescu va ajunge laprimul eşec, aş vrea să fie în locul meu. Totuşi, în perioada de"neagră opoziţie", a lui Traian Băsescu, pe când era primar alCapitalei, prin anii 2004, postul său de televiziune, Realitatea,l-a sprijinit mediatic pe actualul şef al statului, aproape izolatde celelalte canale media controlate de PSD. Mai aproape de noi,dacă ar fi să credem ce spun cei din PSD, dar şi analiştiipolitici, fostul şef al social-democraţilor, Mircea Geoană, apierdut alegerile prezidenţiale pentru că, cu câteva zile înaintede confruntarea finală cu Traian Băsescu, din decembrie 2009, amers la Vântu acasă pentru a se "relaxa", după cum singur a spus.Mircea Geoană a admis că făcut o greşeală politică. Cum s-a aflat,totuşi, despre această vizită, în miez de noapte, când străzilesunt goale, iar toate pisicile sunt negre? Greu de spus. Serviciilesecrete care urmăreau activitatea lui Vântu şi care apoi i-auturnat lui Băsescu informaţia pe care acesta i-a aruncat-o în faţălui Geoană în singura confruntare electorală dintre cei doi şi carese presupune că a cântărit mult în ecuaţia alegerilor? Sau însuşiVântu a oferit această informaţie? Şi cu ce scop? În orice caz,Băsescu l-a ameninţat pe SOV că va înfunda închisoarea. Replica luiVântu nu a fost mai puţin acidă. El i-a reproşat lui Băsescu că auitat că în anii 2000 îşi dădeau întâlnire în parcările din comunaCorbeanca pentru că actualul preşedinte se temea de oamenii luiAdrian Năstase.

Războiul declaraţiilor SOV-Băsescu
Primăvara lui 2009
Traian BÂsescu: Au continuat denigrările şi atunci am înţeles că defapt este alt joc şi, dacă aţi observat, pe două trusturi de presă:pe trustul lui Voiculescu şi pe trustul lui Vântu. Oameni carealtfel te... dar le iese din gură propaganda mirosind a Rompetrolşi alta mirosind a bani de la FNI.
SOV: Dacă dumneavoastră credeţi că am investit atâţia bani pentru avă agresa, înseamnă că aveţi vizavi de propria persoană o părereexagerat de bună.
Traian BÂsescu: Am fost şocat când am văzut zilele trecute unmogul, într-o emisiune în care voia să arate cum e el Dumnezeulpatriei. Păi cum, domnule mogul, să se apere statul de tine!
SoV: Omul este mărunt. Funcţia lui este importantă, dar omul estemic.
Vara lui 2009
Traian BÂsescu: Trusturile de presă ne dau lecţii. Vine Realitatealui Vântu şi ne spune ce să facem. Oamenii cu bani au acum un tupeuincredibil.
Toamna lui 2009
SOV, ieri 9 septembrie 2010.
Când Băsescu va pierde o bătălie, vreau să-l văd în locul meu.

Scandalul FNI, cea mai mare prăbuşirefinanciară

Căderea Fondului Naţional de Investiţii (FNI) este cel mai marescandal financiar din istoria postrevoluţionare a României, scandalîn care în care 300.000 de oameni şi-au plasat şi au pierduteconomiile - pierderea totală în această afacere cifrându-se la 300mil. dolari. Prăbuşit în vara lui 2000, FNI era administrat desocietatea SOV Invest, după iniţialele lui Sorin Ovidiu Vântu.Ioana Maria Vlas, cea care a semnat prin poziţia avută actele deadministrare a fugit din ţară după prăbuşirea FNI, dar s-a predatcâţiva ani mai târziu în Israel. Ea a fost condamnată în 2008 la 10ani de închisoare. În ciuda faptului că a spus la proces că Fondulşi prăbuşirea lui este legată de Sorin Ovidiu Vântu, nu s-au găsitacte în care controversatul om de afaceri să fie implicat în acestdosar. FNI a atras sute de mii de investitori prin faptul căoferea, săptămânal, creşteri ameţitoare ale unităţilor deinvestiţii. Listele investitorilor au arătat că mai mulţipoliticieni şi oameni influenţi ai ţării au depus bani la FNI pecare, ulterior, i-au retras, înainte de prăbuşire. Totul a culminatcând statul, prin CEC, a cauţionat, practic, activitatea FNI. Înaprilie 2009, Ioana Maria Vlas i-a propus lui Camenco Petrovici,şeful CEC de atunci, să încheie un contract de cauţiune între CEC,FNI şi SOV Invest, lucru care s-a şi realizat. După prăbuşireaFondului, mai multe instanţe au decis că, în urma acestei asocieri,statul este bun de plată pentru că CEC, societate cu capital destat, a cauţionat escrocheria. Aşa se face că acum statul, prinAVAS, este obligată să acorde despăgubiri celor care au pierdutbani în Fond. Petrovici semnase singur contractul defidejusiune/cauţiune, propus de Vlas, administratorul SOV Invest.Dar Petrovici a murit şi aşa se face că singurii inculpaţi mai deseamă în acest dosar au rămas Ioana Maria Vlas şi Nicolae Popa,directorul Gelsor şi membru în Consiliul de Administraţie al SOVInvest, cel care acum a produs reţinerea lui Sorin Ovidiu Vântu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO