Eveniment

Mamele vor putea opta şi pentru doi ani de concediu, dar cu indemnizaţie redusă

Autor: Alexandru Moise, Ovidiu Bărbulescu

08.12.2010, 23:49 28

Mamele vor avea posibilitatea să opteze şi pentru un concediu dedoi ani pentru creşterea copilului, dar cu o indemnizaţie maximăplafonată la 1.200 lei, a decis Guvernul.

Premierul Emil Boc a anunţat, la finalul şedinţei de miercuri aGuvernului, că mamele vor putea opta pentru un concediu de creşterea copilului pentru o perioadă de doi ani, dar cu o indemnizaţiecuprinsă între minimum 600 lei şi maximum 1.200 lei.

Pentru un concediu de un an, indemnizaţia maximă va fi de 3.400lei. Dacă se întorc la muncă înainte de sfârşitul perioadei de unan de concediu, mamele vor beneficia de o primă lunară de 500 leipentru întregul interval de până la 24 luni.

Dacă se întorc însă la muncă după primul an de concediu pentrucreşterea copilului, mamele nu vor mai beneficia de aceststimulent.

"Subliniez faptul că s-a avut în vedere 75% din mediaveniturilor nete realizate pe ultimele şase luni, în oricare dintrevariante, inclusiv la cei care se află în momentul de faţă înplată, iar de la 1 ianuarie vor avea 75% din media veniturilor neterealizate pe ultimele 12 luni", a spus Boc.

Mamele aflate deja în concediu de creştere a copilului nu vor fiafectate de aceste modificări.

"În raport cu decizia de luni a Guvernului cu privire laîndemnizaţia de creştere a copilului, astăzi, pe lângă cele deciseluni, am adăugat şi opţiunea pe care o acordăm părinţilor de a aveaun concediu pentru îngrijirea copilului cu o durată de doi ani, darcu o îndemnizaţie plafonată la 1.200 lei. În concluzie, părinţiicare vor avea copii după 1 ianuarie 2011 vor putea alege una dintreurmătoarele opţiuni, iar prima opţiune are următoarele componente:durata îndemnizaţiei pentru creşterea copilului - un an, cuantumulîndemnizaţiei - între 600 şi 3.400 de lei, posibilitateaconcediului fără plată până la 24 luni, primă de 500 lei pentrureîntoarcere la muncă dacă acest lucru se petrece în intervalulprimelor 12 luni. Al doilea pachet opţional: durata îndemnizaţieipentru creşterea copilului - doi ani, valoarea îndemnizaţie - între600 şi 1.200 lei. Subliniez faptul că părinţii pot alege doar unpachet opţional şi nu pot cumula beneficii din ambele pachete pusela dispoziţie. Fiecare familie care urmează să aibă un copilîncepând cu 2011 va alege de la început pe ce variantă merge", aspus Boc.

El a susţinut că în 12 ţări din Uniunea Europeană nu se acordăîndemnizaţie pentru creşterea copilului în niciun fel de formă şică statul "face eforturi chiar în condiţii dificile de criză" de apăstra în limitele pe care şi le poate permite acesteîndemnizaţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO