Eveniment

Mark Andersen, UBS: Este bine că depăşim India şi China la creşterea economică, dar România trebuie să se uite pe termen lung, să rămână în top în următorii 20-30 de ani

Mark Andersen, UBS: Este bine că depăşim India şi...

Autor: Ştefan Stan

23.11.2017, 20:54 171

Mark Andersen, UBS, cea mai mare bancă elveţiană, a vorbit în cadrul Galei ZF 19 ani, şi a prezentat atât cadrul actual în care se află lumea, cât şi oportunităţile de creştere şi direcţia în care ar trebui să ne orientăm în viitor. 

Vedeţi mai jos discursul integral: 

România are cea mai bună creştere în acest moment, chiar şi din perspectiva UBS.

Noi vedem o creştere bună în toate pieţele de capital. Economia mondială nu a dus-o mai bine din 2010.

75% din ţări cresc mai rapid decât potenţialul pe termen lung şi contribuie la acest peisaj al unei economii mondiale prospere.

România este în centrul acestui tablou. O creştere de 8,8% ultimul trimestru este stelară. România ar putea chiar învinge China în contextul global, la cine ar putea avea cea mai mare creştere.

Vedem totuşi o presiune inflaţionară în România. În timpul crizei financiare, nu ne gândeam în termen de Est şi Vest, ci mai degrabă Sud şi Nord. Acum cea mai puternică parte din Europa când vine vorba de creştere este Estul.

Credem că încă este loc de creştere, în principal pentru că corporaţiile cu care am vorbit încă nu şi-au atins potenţialul.

Trebuie să fim atenţi în segmentul de risc.

2017 a fost un an unde Europa a fost dominantă, iar euro va fi în continuare o monedă extrem de puternică.

Tăria euro a fost resimţită de asemenea şi în moneda locală şi noi vedem acest lucru întâmplându-se în continuare, dar ne aşteptăm ca BNR să crească dobânzile la 1,5%, iar acest lucru va pune totuşi presiune pe inflaţie.

Care sunt factorii care pot fi driveri de creştere în următoarele decenii?

Tehnologia este unul dintre principalele lucruri distruptive pentru pieţe. Trebuie să fii foarte atent la ce se întâmplă când vine vorba de tehnologie.

Totuşi, nu este nimic nou că roboţii ne vor ajuta în viitor.

Sunt de 50 de ori mai multe date colectate în 2017 faţă de 2010. Trebuie să ne dăm seama ce să facem cu aceste date.

Abilitatea maşinăriilor de a recunoaşte orice vizual este următorul pas. Indiferent unde mergi acum în Europa Centrală, nu vei mai fi întâmpinat de o persoană, ci ţi se va scana paşaportul biometric, pentru a vedea dacă eşti cine pretinzi.

Un alt factor important este condusul autonom. Dacă conduci o Tesla, fiecare imagine va fi înregistrată, iar dacă următoarea maşină care va trece pe acolo va ştii deja asta.

Ne aşteptăm la o creştere de 50% în fiecare an la cererea pentru vehicule electrice.

O maşină fără şofer va fi mai ieftină în viitor decât transportul în comun.

Avem creşteri economice puternice, este fantastic să fim în România, într-o perioadă când învingeţi India sau China. Dar dacă vreţi să gândiţi pe 20-30 de ani, trebuie să ne uităm la tehnologie şi cum putem profita de aceasta pentru a rămâne în top.

Oamenii trăiesc mai mult, iar populaţia continuă să crească. Tot mai mulţi oameni migrează spre oraşe, ceea ce creează oportunităţi imense.

Trebuie să ne gândim la ce schimbă industriile şi la ce trebuie să facem ca să avansăm.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO