Eveniment

MEC disponibilizeaza peste 4.000 de salariati din minerit

31.01.2007, 18:59 14

Un numar de 4.151 de salariati din cinci societati miniere subordonate sau in coordonarea Ministerului Economiei si Comertului (MEC) vor fi concediati la inceputul acestui an, dupa ce au primit preaviz in decembrie, acestia urmand sa primeasca plati compensatorii, potrivit unui proiect de hotarare de guvern elaborat de MEC.
Companiile de la care se vor face concedieri sunt Compania Nationala a Metalelor Pretioase si Neferoase Remin Baia Mare- 2.500 de persoane, Cuprumin Abrud - 760, Societatea Nationala a Carbunelui Ploiesti - 601, Minbucovina Vatra Dornei - 200 si Baita Stei - 90. Toti cei 4.151 de salariati disponibilizati vor primi plati compensatorii, conform OUG 8/2003 privind stimularea procesului de restructurare, reorganizare si privatizare a unor companii aflate in subordonarea administratiei publice locale.
Pe de alta parte, bugetul Ministerului Economiei ar putea fi suplimentat cu 35 de milioane lei (9,8 milioane de euro), din fondul de rezerva bugetara al Guvernului, pentru asigurarea finantarii programului de conservare sau inchidere a minelor.
Fondurile vor fi folosite pentru asigurarea unor conditii de siguranta la circa de 70 de mine, aflate in situatie de inactivitate, cu personal disponibilizat, care urmeaza sa fie inchise in viitorul apropiat, potrivit unui proiect de hotarare de guvern elaborat de MEC.
Lucrarile se refera la mine din 13 judete, apartinand Minvest Deva, Remin Baia Mare, Minbucovina Vatra Dornei, Geomold Campulung Moldovenesc, CNH Petrosani, SNLO Targu Jiu, SNC Ploiesti, Cuprumin Abrud, Salrom Bucuresti, CN Uraniu Bucuresti, Radioactiv Mineral Magurele, Miniera Banat Anina si Moldomin Moldova Noua. Administrarea sumelor alocate se va face de catre MEC prin compania Conversmin Bucuresti, aflata in subordinea ministerului, infiintata special pentru gestionarea fondurilor de inchidere a minelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO