Eveniment

Medicul Radu Zamfir: Datorită lui Adrian Iovan suntem în viaţă

Medicul Radu Zamfir: Datorită lui Adrian Iovan suntem...

Autor: Valentin Anghel

21.01.2014, 15:47 2073

Medicul Radu Zamfir de Institutul Fundeni, unul dintre cei cinci supravieţuitori ai accidentului aviatic de luni după-amiază, a declarat că datorită lui Adrian Iovan sunt cinci oameni în viaţă, după ce aeronava a intrat în ceaţă, a pierdut înălţime, a pierdut un motor şi apoi "ne-am recules".

Zamfir a făcut, la Institutul Fundeni, primele declaraţii publice după accidentul aviatic din munţii Apuseni în urma căruia au murit pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion, iar patru medici şi copilotul au fost răniţi.

Medicul a relatat că zborul a decurs bine, însă, pe parcursul trecerii munţilor, avionul a intrat în ceaţă, a givrat şi a pierdut un motor.

"Am văzut copacii de aproape, apoi ne-am recules de la faţa locului (...) Am realizat că o să ne prăbuşim", a spus Radu Zamfir.

Tot despre momentul prăbuşirii, Zamfir a spus că el şi ceilalţi aveau centurile de siguranţă puse. "Am avut ameţeli, credeam că o sa leşin, dar nu s-a întâmplat", a adăugat el.

El a mai spus că, după prăbuşire, a acordat ajutor celorlalţi şi a luat legătura să transmită coordonatele locului unde s-a prăbuşit aeronava.

"A durat ceva până ne-am găsit. Ne-am descurcat cum am putut, încercam să-i ajutăm pe toţi. Am acordat ajutor cui era de acordat ajutor (...) Toată lumea şi-a dat silinţa să facă ce a putut. (...) Eu m-am considerat mai puţin vătămat şi am folosit ce aveam, pături, ca să îi acopăr. Am purtat echipament de motocicletă. Aveam geacă si cizme cu protecţie. Imediat cum mi-a explicat cineva cum să trimit coordonatele, le-am trimis. Imediat ce am putut să fac un bilanţ, m-am preocupat să sun", a povestit el.

Zamfir a mai spus că pilotul Adrian Iovan i-a cerut să îl salveze, acesta fiind prins între fiarele avionului.

"Am încercat să-l descarcerez, nu am reuşit. Ulterior, (Iovan - n.r.) a devenit inconştient", a relatat el.

Întrebat dacă Iovan le-a spus că vor ateriza forţat, medicul a răspuns că pilotul era preocupat "să ţină" manşa avionului .

"Datorită lui suntem în viaţă, nu trebuie să uităm asta", a mai spus Radu Zamfir.

Referitor la şansele de salvare a lui Iovan în cazul în care salvatorii ar fi ajuns mai devreme, Zamfir a afirmat că îi este greu să spună care ar fi fost acestea.

"Am mai zburat cu el de foarte multe ori şi şi-a făcut datoria", a mai spus medicul despre Iovan.

Despre studenta Aurelia Ion, medicul a spus că, iniţial, aceasta avea semne vitale, dar nu părea conştientă.

Întrebat dacă studenta Aurelian Ion a mai fost în astfel de misiuni, medicul de la Fundeni a răspuns afirmativ, precizând că tinerii "care vor în chirurgie" şi au interes sunt luaţi alături de echipa oficială, în limita locurilor din avion.

Medicul a confirmat că el şi ceilalţi şase din avionul prăbuşit au fost găsiţi de un pădurar "care a anunţat apoi şi pe alţii".

Zamfir a mai relatat că, ulterior, a fost anunţat SMURD, el a sunat la 112, după care a fost sunat de echipele de salvare, medicul precizând că are smartphone.

El a mai spus că la locul accidentului "nu se putea ajunge decât cu pasul".

Radu Zamfir a precizat că a plecat de la locul accidentului "susţinut de cineva", respectiv de unul dintre salvatori.

Pilotul Adrian Iovan şi o studentă şi-au pierdut viaţa după ce un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul căruia se afla un echipaj medical a aterizat forţat, luni după-amiază, într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba.

La bord se aflau patru medici - Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul "Sf. Maria" şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor -, o studentă şi doi membri ai echipajului de zbor - pilotul Adrian Iovan şi copilotul Răzvan Petrescu.

Echipa medicală din avion mergea la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care a suferit un accident vascular cerebral, a declarat, pentru MEDIAFAX, dr. Victor Zota, coordonator de transplant.

Epava avionului şi victimele au fost găsite de un pădurar, după o căutare de aproximativ cinci ore, la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţi Apuseni şi localnici. În zona unde a aterizat forţat avionul a fost trimis şi un elicopter de la SMURD Mureş, însă acesta a fost nevoit să se retragă, din cauza ceţii.

Pilotul Adrian Iovan a fost găsit încarcerat, iar studenta era în stop cardio-respirator, cu hipotermie severă, nemaiputând fi salvată.

Toate cele cinci persoane rănite în accidentul aviatic, care au suferit multiple fracturi şi traumatisme, au fost internate la secţia de terapie intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă, ultimii doi răniţi fiind aduşi la UPU Cluj marţi dimineaţă, în jurul orei 4.30.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO