Eveniment

Mihaela Mitroi, PwC: Guvernul a favorizat prin măsurile fiscale câştigurile pe termen scurt, în detrimentul investiţiilor pe termen lung

Mihaela Mitroi

Mihaela Mitroi

Autor: Claudia Medrega

21.09.2015, 00:04 341
Mihaela Mitroi, liderul de­partamentului de consultanţă fiscală şi juridică din cadrul PwC, constată că prin măsurile fiscale luate până acum guvernul a favorizat câştigurile pe termen scurt în dauna investiţiilor pe termen lung care au posibilitatea să susţină mai mult economia.

„Nu pot însă să nu remarc faptul că viziunea fiscală a deci­denţilor politici a favorizat câştigurile pe termen scurt prin reducerea TVA, ceea ce se va simţi imediat în buzunarul consu­matorilor, în dauna variantelor cu bătaie mai lungă care vizau eliminarea unor taxe şi impozite ce inhibă investiţiile.  Vedem că in­vestiţiile în economia naţio­nală, atât cele private, cât şi cele publice, au avut o dinamică negativă în ultimii doi ani. Poli­tica fiscală ar fi putut fi folosită pentru a le impulsiona“, a men­ţionat Mihaela Mitroi într-un punct de vedere transmis ZF.

Pentru a avea o creştere eco­nomică diversificată şi sustena­bilă, ideal ar fi să stimulăm în aceeaşi măsură atât consumul cât şi investiţiile. Iar pentru aceasta trebuie o doză de curaj şi de în­credere în economia naţională, a adăugat ea.

Creşterea economică din România din ultimii ani, de peste 3% pe an, a fost susţinută de consum prin măsurile luate de guvernul Ponta, începând de la majorările salariale şi până la reducerea TVA de la 24% la 9% pentru alimente.

Investiţiile publice, în infra­structura de transport, de să­nătate sau de educaţie, au fost lăsate pe ultimul loc, ceea ce reduce substanţial posibilitatea accelerării creşterii economice.

Companiile, în special cele româneşti, sunt cele mai afectate de reducerea investiţiilor sta­tului. Multinaţionalele, operând pe piaţă internă aproape de mo­nopol sau axându-se pe export, sunt mai puţin afectate.

Citiţi opinia integrală pe www.zf.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO