Eveniment

Ministerul Agriculturii afirma ca nu pierde de fapt niciun ban

13.04.2009, 18:50 70

 

 

Cele aproape 2 mld. lei care au fost taiate din bugetul Ministerului Agriculturii la rectificarea bugetara operata la finele saptamanii trecute reprezinta sumele alocate proiectelor cu finantare din fonduri externe nerambursabile, bani care vor fi acordati in continuare de la Trezoreria Statului, au precizat ieri oficialii ministerului.

„Ministerul asigura prefinantarea si cofinantarea acestor proiecte, dar recupereaza banii de la Uniunea Europeana dupa ce se fac deconturile. Comisia Europeana asigura fondul dupa ce statul a prefinantat proiectele, asa ca banii se intorc la buget", a declarat Miron Moldovan, secretar de stat in cadrul Ministerului Agriculturii. „Diminueaza din prefinantare si ne da de la Trezorerie. Ne imprumutam astfel din Fondul de Privatizare cu suma de 1,89 mld lei", a mai spus Moldovan. Aceasta mutare a fost anuntata si de vicepresedintele PD-L Gheorghe Flutur, fost ministru al agriculturii, dupa sedinta coalitiei.
„Am discutat despre efectele ordonantei de urgenta. S-au gasit solutii ca efectiv acesti bani sa nu se ia de la Agricultura: o solutie de alimentare este din Trezoreria de stat a fondurilor pentru bugetul Ministerului Agriculturii, extrem de important pentru prioritatile campaniei de primavara si de vara", a spus Flutur.
Bugetul initial alocat Ministerului Agriculturii a fost de 8,4 miliarde de lei, adica 1,3% din PIB, iar sumele taiate la rectificare reprezinta 24% din buget.
In ordonanta de urgenta privind rectificarea bugetara se specifica faptul ca in cazul in care fondurile pentru proiectele post-aderare nerambursabile sunt insuficiente, Guvernul va aproba finantarea temporara din veniturile Trezoreriei Statului a proiectelor din cadrul programului Politici Comune Agricole si de Pescuit. Ministerul Agriculturii va taia insa si din costurile pentru achizitii si personal, potrivit aceluiasi document. Incepand cu data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta se suspenda ocuparea posturilor vacante si se interzice achizitionarea, preluarea in leasing sau inchirierea de autoturisme, mobilier si aparatura birotica.
„Acesta este rezultatul unor constrangeri pe care aceasta ordonanta le impune", crede secretarul de stat al Ministerului Agriculturii.Rectificarea bugetara discutata in urma cu trei zile in Guvern a redus bugetele tuturor ministerelor, cele mai mari sume fiind taiate de la Agricultura (24% din alocarea initiala), Turism (10%) sau Aparare (9%). Singurul minister care a primit fonduri suplimentare de 1,3 mld. lei este cel al Muncii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO