Eveniment

Ministerul Culturii alocă 20 de milioane de lei pentru programe şi proiecte culturale din 2019

Ministerul Culturii alocă 20 de milioane de lei pentru...

Autor: Ana Obretin

16.07.2018, 13:56 328

Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN) a anunţat că alocă 20 de milioane de lei pentru sesiunea de finanţare a proiectelor culturale care se deschide pe 1 septembrie, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul instituţiei.

Pentru a oferi operatorilor culturali un răgaz confortabil în vederea definirii proiectelor, Consiliul AFCN s-a întrunit pe 29 iunie şi a definit cadrul de desfăşurare a sesiunii de finanţare, informaţiile fiind publicate pe pagina de internet a AFCN.

"Dorim să consolidăm un climat predictibil şi, în acelaşi timp, dorim să inducem în mediul cultural un comportament managerial care să construiască proiecte sustenabile, cu strategii de lungă durată. Pentru noi sesiunea de finanţare ce se lansează la 1 septembrie este cea mai importantă, cu bugetarea cea mai consistentă, pentru că facilitează realizarea de proiecte derulate pe 11 luni sau chiar mai mult, în cazul programelor multianuale. Sesiunea din martie nu va mai anunţa toate ariile pe care le promovăm acum şi va avea alocări bugetare mai mici fiind vorba de proiecte ce se derulează pe maximum 6 luni", a precizat Roxana Trestioreanu, preşedintele consiliului.

Pentru sesiunea 1/2019 sunt alocate 20 de milioane de lei - 3 milioane de lei fiind destinate programelor multianuale şi 17 milioane de lei pentru cele 12 arii în care se pot înscrie proiectele culturale.

Între cele 12 arii lansate este continuată Arta digitală şi noile media, deschisă deopotrivă proiectelor editoriale digitale, şi revine aria de Rezidenţe de creaţie, ce se lansează în fiecare an doar în sesiunea din septembrie.

AFCN recomandă tuturor autorilor de proiecte să consulte de fiecare dată Ghidul solicitantului, precum şi Glosarul de termeni, documente ce sunt actualizate pentru fiecare sesiune.

Aplicaţia online va fi deschisă pe 1 septembrie, pentru perioada 1 - 30 septembrie. Ofertele culturale vor putea fi completate în formularul online numai începând cu 1 septembrie. Termenul limită pentru înscrierea proiectelor şi programelor culturale este 30 septembrie, ora 17.00.

Informaţii suplimentare se găsesc pe http://www.afcn.ro/finantari/proiecte-culturale.html.

Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN), instituţie publică subordonată Ministerului Culturii, oferă în fiecare an finanţări nerambursabile instituţiilor publice, organizaţiilor neguvernamentale şi persoanelor juridice de drept privat care desfăşoară activităţi culturale. Sunt sprijinite proiecte provenite din arii tematice, precum activităţi muzeale, teatru, dans, muzică, patrimoniu cultural naţional, patrimoniu imaterial, formare profesională în domeniul culturii - inclusiv management cultural şi educaţie culturală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO