Eveniment

Ministerul Finantelor s-a trezit ca datoria publica creste prea repede

Ministerul Finantelor s-a trezit ca datoria publica creste prea repede
10.11.2009, 23:23 31

Finantele s-au trezit ca datoria publica incepe sa scape de subcontrol, ritmul de crestere fiind destul de alert. Ministrulfinantelor Gheorghe Pogea a declarat ieri pentru prima data caritmul de crestere al datoriei publice este periculos fara masuride consolidare fiscala, sustinand ca problema principala este inprezent deficitul bugetar.

Potrivit celor mai recente raportari, soldul datoriei publice aajuns in august la 138,2 mld. lei, cu aproape 30% peste nivelul deanul trecut. Exprimata in euro, datoria a fost de 33 mld. euro, inurcare cu 20%. Datoria publica a crescut intr-un ritm rapid inacest an, in conditiile in care statul s-a imprumutat masiv atat dela institutiile financiare internationale, cat si de la bancilelocale pentru a compensa scaderea veniturilor bugetare, in absentaunor masuri de reducere a cheltuielilor bugetare.

"Problema principala a Romaniei este lipsa unei viziuni petermen mediu si absenta unui program clar de ajustare fiscala,ambele corelate. Pe de o parte, politicile fiscale si salarialeprea laxe au determinat cresterea deficitului la nivelurinesustenabile, iar managementul prost al datoriei publice a dus lablocarea partiala a economiei, prin crearea de arierate, si lacresterea considerabila a cheltuielilor cu dobanzile", apreciazaNicolaie Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank.

Situatia imprumuturilor publice devine serioasa, iarconstientizarea acestei probleme de catre autoritati este un pasinainte, insa ramane de vazut daca si ce masuri concrete deajustare fiscala vor fi aplicate, si mai ales cand vor fiaplicate.

Deficitul bugetar a urcat la 5,2% din PIB dupa noua luni,principala problema fiind alocarea unor sume foarte mari pentrucheltuieli sociale si pentru salarii, care reprezinta aproximativdoua treimi din cheltuielile publice totale.

Finantele estimeaza pentru acest an o crestere de patru ori aserviciului datoriei publice comparativ cu anul trecut, la 57,2mld. lei - din care 51,2 mld. lei reprezinta rate de capital, iar6,2 mld. lei sunt dobanzi si comisioane.

La nivel european si chiar mondial devine ingrijoratoarecresterea alerta a datoriilor publice, in urma masurilor de urgentasi a fondurilor injectate pentru a ajuta economiile sa iasa dinrecesiune.

Potrivit unei analize a Comisiei Europene, datoria publicacumulata a statelor din UE ar putea urca la 100% din PIB pana in2014, daca guvernele nu vor lua masuri ferme pentru a stimuladisciplina fiscala.

Insa, in ciuda temerilor privind escaladarea rapida a datorieipublice, liderii guvernelor din UE au stabilit ca eforturileprivind consolidarea fiscala trebuie amanate pana in 2011 din cauzarevenirii fragile a economiei europene.

In 2007, datoria publica a statelor din zona euro se ridica ladoar 66% din PIB, peste tinta de 60% impusa de Tratatul europeantarilor ce vor sa adopte moneda euro.

Ce ramane de facut?

"Trebuie luate masuri - mare parte deja incluse in acordul cuFMI - care sa permita reducerea deficitului bugetar sub 3% din PIBcat mai repede si angajamentul in aceasta directie din parteafortelor politice trebuie sa fie ferm!", sustine Chidesciuc.

Mai mult, trebuie inteles ca o politica fiscala sanatoasa estesingura cale de urmat in cazul Romaniei. "Ideile ca deficitelebugetare mari ajuta cresterea economica sunt profund gresite!"

Teoretic Romania mai are loc sa-si dubleze datoria pana laatingerea plafonului de 60% din PIB, insa problema este accelerarearitmului de crestere si faptul ca banii sunt directionati aproapeexclusiv catre cheltuieli curente cu pensiile si salariile, in timpce cheltuielile cu investitiile raman la un nivel extrem deredus.

De asemenea, este importanta extinderea termenelor dematuritate, in conditiile in care doua treimi din imprumuturilepublice sunt pe termen scurt.

Deficitul bugetar, unul dintre criteriile de performantastabilite in acordul cu FMI si CE, ar trebui sa coboare in 2011 sub3% din PIB, in caz contrar existand riscul ca datoria publica sacreasca spectaculos de repede.

Dupa ce in prima parte a anului Finantele au presat piata localaajungand sa se imprumute in iulie agresiv pe termen de doar catevazile, in august apetitul pentru sursele de finantare de pe piatainterna s-a mai temperat.

In vara Finantele au obtinut un club loan de 1,2 mld. euro de labanci, precum si prima transa de 1,5 mld. euro din imprumutul de laUniunea Europeana.

Totodata, Trezoreria a mai atras 1,24 mld. euro prin vanzarea detitluri in valuta, 850 mil. euro de la FMI, iar acum se discutaalternativa lansarii unui nou club-loan.

Valoarea titlurilor de stat in lei vandute de la inceputulanului pe piata interbancara este de aproximativ 60 mld. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO