Eveniment

​Ministerul Sănătăţii a declanşat alerta europeană în cazul crizei de imunoglobuline

​Ministerul Sănătăţii a declanşat alerta...

Autor: Georgiana Mihalache

05.03.2018, 20:25 256

Ministerul Sănătăţii a activat mecanismul de protecţie civilă pentru asigurarea cantităţii de imunoglobulină, o substanţă obţinută din plasma sanguină umană care protejează organismul împotriva bolilor, prin care România va primi ajutor din partea statelor membre europene pentru a acoperi necesarul de doze pentru pacienţi. De anul trecut, România se confruntă cu o criză în ce priveşte stocul de imunoglobulină, circa 7.000 de pacienţi fiind afectaţi de această situaţie.

„Am epuizat  toate variantele de rezolvare pe termen scurt a lipsei de imunoglobulină în spitale, aşa că am decis să declanşăm Mecanismul European de protecţie civilă, instrument creat pentru a rezolva astfel de situaţii”, a spus Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.

Demersurile pentru achiziţionarea imunoglobulinei  vor fi realizate de către Unifarm, care va acoperi şi costurile. Discontinuităţile în aprovizionarea cu imunoglobulină au fost generate de  retragerea de pe piaţă  a producătorilor care asigurau  peste 80% din necesar. În prezent continuă criza de imunoglobulină pe piaţa din România,  cu impact vital asupra vieţii pacienţilor diagnosticaţi cu imunodeficienţe primare, boli auto-imune, boli neurologice, se arată într-un comunicat de presă al ministerului Sănătăţii.

Anul trecut, soluţia găsită de ministrul Sănătăţii de la acea vreme, Florian Bodog, în cazul crizei de imunoglobuline a fost suspendarea pentru doi ani a taxei clawback pentru produsele din plasmă. Această decizie a venit pentru a răspunde cerinţelor producătorilor, în contextul în care retragerea acestora rând pe rând de pe piaţă a dus la lipsa dozelor necesare pacienţilor români.

Ziarul Financiar a scris anul trecut, în plină criză a dozelor de imunoglobulină, despre producătorii care au renunţat la comercializarea produselor din plasmă pe piaţa locală, invocând motive comerciale. Kedrion (Italia), Octapharma (Marea Britanie), CSL Behring (Germania) sunt trei companii care nu au mai adus dozele pentru pacienţii români, aşa cum arată notificările primite de Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale. Cu un an în urmă a renunţat să livreze produse şi Baxter (Austria), potrivit datelor din piaţă. În iulie anul trecut şi producătorul german de imunoglobulină Biotest Pharma notifica ANMDM disponibilitatea limitată pentru dozele Intratect pe motive comerciale, arată aceeaşi sursă.

Produsele din plasmă reprezintă o piaţă de 184 de milioane de lei anual în România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO