Eveniment

Ministrul finanţelor: Amnistia fiscală nu va mai viza ştergerea principalului din datoriile companiilor

Eugen Teo­dorovici, ministrul finanţelor: „Vor fi vizate şi companiile de stat sau private cu datorii la stat, dar şi companiile fără datorii la stat, adică la zi cu obligaţiile. În cazul persoanelor fizice, acestea nu ar urma să beneficieze de o amnistie fiscală, ci de un stimul menit să încurajeze plata datoriilor la timp.“

Eugen Teo­dorovici, ministrul finanţelor: „Vor fi vizate şi companiile de stat sau private cu datorii la stat, dar şi companiile fără datorii la stat, adică la zi cu obligaţiile. În cazul persoanelor fizice, acestea nu ar urma să beneficieze de o amnistie fiscală, ci de un stimul menit să încurajeze plata datoriilor la timp.“

Autor: Iulian Anghel

16.08.2018, 00:04 1019
Ministrul finanţelor, Eugen Teo­dorovici, a anunţat că amnistia fiscală va viza companiile de stat şi companiile private, nemaifiind plănuită, însă, o ştergere a datoriilor principale ale companiilor, în vreme ce persoanele fizice vor beneficia doar de un „stimulent” ca să plătească mai repede.

„Vor fi vizate şi companiile de stat sau private cu datorii la stat, dar şi companiile fără datorii la stat, adică la zi cu obligaţiile”, a precizat ministrul, într-o emisiune la Antena 3, potrivit Mediafax.

În iulie, consilierul de stat al premierului Viorica Dăncilă, Darius Vâlcov, anunţase că datorii către stat de 98 de miliarde de lei ar putea fi şterse în urma unei amnistii fiscale.

Nu există un plan concret, mai spunea Vâlcov, dar măsura va fi adop­tată pentru că este conţinută în pro­gramul de guvernare: „Amnistia fiscală este prevăzută în pro­gramul de guvernare în sen­sul în care se vor­­beş­te, la ca­pi­tolul «în­tre­prin­deri mici şi mijlocii», de restar­tarea me­diu­lui de afa­ceri. De fapt, acest lucru înseam­nă. În viziunea programului de guvernare şi a ceea ce am discutat atunci cu preşe­dintele Dragnea, da (este vorba de ştergerea datoriilor - n.red.), dar aceste lucruri se fac şi nu se discută, pentru că nu am vrea niciodată să încurajăm pe cineva să nu îşi plătească datoriile şi mai mult decât atât, când o faci, dacă o faci, trebuie să iei decizia să răsplăteşti sau să îi bonifici şi pe cei care şi-au plătit corect taxele şi impozitele”.

Potrivit lui Vâlcov, 98 de miliarde de lei sunt datoriile oamenilor de afaceri şi ale persoanelor fizice la stat: „Recuperăm sub 500 de milioane. 84% sunt nerecuperabili (83 mld. lei – n.red.), deci niciodată nu îi mai recuperăm, dar mare parte dintre aceste companii, mai ales cele mari, sunt de stat”.

Şi Teodorovici afirma că sunt miliarde de lei care nu mai pot fi recu-perate şi, prin urmare, aceste datorii trebuie uitate.

Acum el afirmă că, în cazul companiilor, principalul va rămâne ca datorie, iar, în cazul persoanelor fizice, acestea nu ar urma să beneficieze de o amnistie fiscală, ci de un stimul menit să încurajeze plata datoriilor la timp.

„Dacă se vor face plăţile în acest an, până în decembrie, contribuabilul va primi 5% reducere. La fel vrem să facem şi pe istoric”, a spus Teodo­rovici.

Teodorovici a mai spus că vor fi modificate noţiunile de poprire şi de mediere, iar întregul proiect - „e mult spus amnistie” - va fi prezentat public până la sfârşitul lunii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO