Eveniment

Ministrul finantelor se indoieste ca vom avea crestere economica si de 0,8%

Ministrul finantelor se indoieste ca vom avea crestere economica si de 0,8%
27.04.2010, 23:09 36

"Sper ca noua prognoza a FMI sa fie acoperita de realitate. Eusunt inca prudent", a declarat Vladescu, citat de Mediafax.

Inca de acum cateva saptamani el isi exprima rezerve in legaturacu perspectivele de revenire a economiei, aratandu-se dezamagit deprimul trimestru: "In trimestrul I a fost mult mai putin bine decatne doream. Inca mai sper sa avem crestere economica in acestan."

Toamna trecuta, inainte de a redeveni ministru al finantelor,Vladescu estima ca economia ar putea continua sa scada anul acesta,cu pana la 2%, pe baza semnalelor primite din discutii cu oameni deafaceri.

Prognoza oficiala de 1,3% convenita cu FMI la inceputul anului aprimit lovitura de gratie dupa aparitia statisticilor pe lunafebruarie care au consemnat prelungirea declinului in industrie,constructii si comert cu amanuntul.

In consecinta, majoritatea analistilor din banci si-au revizuitin jos asteptarile, estimand cresteri de 0,4% pana la cel mult1%.

Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI, a declaratrecent ca punctul de pornire al actualei runde de negocieri dintremisiunea condusa de Jeffrey Franks si Guvern va fi tocmai nouaprognoza de crestere a PIB.

Daca Guvernul va impartasi ajustarea, vor fi revizuiti totiprincipalii indicatori macroeconomici, inclusiv tinta de deficitbugetar.

Avand in vedere rezervele exprimate de ministrul finantelor inprivinta relansarii economice, ramane de vazut daca Romania nu vapleda chiar pentru o revizuire mai severa a prognozei.

Perspectiva unui PIB sub asteptarile initiale complica problemareducerii deficitului bugetar, care ar trebui sa coboare anulacesta la 5,9% din PIB, pentru ca pana in 2012 sa ajunga chiar subpragul de 3%.

Analistii avertizeaza ca Romania se confrunta cu situatia de afi nevoita sa suporte taieri de cheltuieli mult mai dure pentru canu au fost facute ajustari la timp.

In ciuda evolutiei dezamagitoare a economiei in trimestrul I,reflectata in declinul substantial al incasarilor din TVA, Vladescusustine ca executia bugetara s-a incadrat in tinta de 8,25 mld.lei. Analistii considera ca obiectivul a fost atins pe seamanerealizarii cheltuielilor pentru investitii si pe seama acumulariide arierate fata de sectorul privat.

Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI, confirma caGuvernul a ratat tinta de reducere a arieratelor pentru lunamartie. La fel s-a intamplat si cu tintele precedente, iaringrijorarea Fondului este legata de faptul ca Finantele nu reusescsa imprime o tendinta vizibila de scadere, desi ministrul Vladescusi-a exprimat de mai multe ori vointa de a achita cu prioritatedatoriile. Astfel, cheltuielile materiale au crescut in primeledoua luni ale anului mai mult ca urmare a platii unor facturiramase restante din anul trecut.

In acest context, analistii sunt de acord ca Guvernul intraastazi in cea mai dura runda de negocieri cu FMI de la semnareaacordului de finantare de aproape 13 mld. euro in urma cu aproapeun an.

Pe de o parte, autoritatile vor putea da vina pe evolutia subasteptari a economiei, insa pe de alta nu au justificari - in afarade considerentele populiste - pentru intarzierea restructurariipersonalului bugetar si implicit mentinerea unei presiuni foartemari pe cheltuielile bugetului.

Pentru prima data de la incheierea acordului, FMI ar puteasolicita detalierea unor masuri concrete si asumarea de noi termenemai stricte pentru reducerea cheltuielilor cu personalul insectorul de stat.

Economia ramane marcata de o doza de pesimism la niveluloamenilor de afaceri, desi bugetele aprobate de mai multe companiidin diverse domenii prevad cresteri ale afacerilor chiar si de douacifre, precum si majorari modeste ale profiturilor fata de anul2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO