Eveniment

Minusul de la buget provocat de cota unica, acoperit de cresterea consumului

06.04.2005, 20:38 15

Veniturile la bugetul de stat au crescut cu 2,6% fata de cele programate pe primele trei luni ale acestui an, ceea ce arata ca introducerea cotei unice poate fi administrata de catre noul guvern. Scaderea veniturilor din impozitul pe venit a fost compensata de cresterea incasarilor din TVA, ceea ce arata ca veniturile suplimentare provenite din diminuarea impozitelor au fost "aruncate" in consum.
"Primul trimestru al anului 2005 ne arata o mai buna colectare a veniturilor la bugetul statului, comparativ atat cu estimarile, cat si cu datele din aceeasi perioada a anului 2004. Am afirmat in mai multe randuri ca nu cota unica reprezinta un pericol pentru echilibrul bugetului, ci au fost alti factori care la sfarsitul anului trecut au influentat negativ climatul macroeconomic. Acum cifrele vin sa sustina afirmatiile mele", a declarat Ionut Popescu, ministrul finantelor publice.
Ca urmare a introducerii cotei unice de 16%, veniturile din impozitul pe venit au scazut cu 7% fata de prevederi, care fusesera construite pe nivelurile de impozitare progresiva de 14%, 26% si 38%.
"Nici nu asteptam sa creasca inca dupa doar 3 luni. Rezultatele sunt peste asteptari, pentru ca daca luam rata medie de impozitare calculata conform bugetului adoptat (pe grila progresiva in trei trepte) incasarile din impozitul pe venit ar fi trebuit sa scada cu circa 20-25%. Scaderea de doar 7,1% arata cresterea bazei impozabile, ceea ce poate demonstra cresterea gradului de conformare voluntara", afirma Gabriel Biris, avocat in cadrul casei de avocatura Salans.
Scaderea preconizata de 20-25% este calculata luand in considerare deducerile la aplicarea impozitului si faptul ca raportul dintre salariul mediu brut si cel net pe toata economia in februarie 2005 a fost de 77%, fata de 74% in februarie 2004.
Scaderea cu 1.252 mld. lei (33 mil. euro) a veniturilor din impozitul pe venit a fost compensata de cresterea incasarilor din TVA cu 5% peste cele programate, adica 2.204 mld. lei (58 mil. euro).
La fel, au crescut si veniturile din taxe vamale, cu peste 16%, dar plusul de 526 mld. lei (14 mil. euro) a contribuit mai putin la balansarea pozitiei de pe primul trimestru al bugetului de stat.
Cresterea peste programare a taxelor vamale si a TVA pe primul trimestru arata majorarea consumului, ceea ce inseamna ca oamenii s-au repezit sa cheltuiasca veniturile suplimentare provenite din aplicarea cotei unice.
Veniturile din impozitul pe profit au crescut cu 14%, in pofida scaderii cotei de impozitare de la 19% la 16%.
Este inca greu de defalcat influenta reducerii, avand in vedere ca doar contribuabilii mari (peste 500 mld. lei cifra de afaceri) platesc lunar impozitul pe profit - deci le-a fost aplicat noul impozit, iar cei mici si mijlocii platesc trimestrial, in luna urmatoare trimestrului de plata.
Veniturile la bugetul asigurarilor sociale de stat au stagnat fata de programare, iar cele la fondul de sanatate au crescut cu 9,9% mai ales pe baza recuperarilor initiate de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO