Eveniment

Misterele TVA-ului in tranzactii imobiliare: Fiscul spune ca 1.000 de persoane fizice s-au conformat si au platit la timp

22.02.2010, 00:00 1042

Fiscul romanesc s-a angajat in cea mai mare operatiune derecuperare a unor impozite pe care le considera neplatite la timp -recuperarea TVA de la dezvoltatorii de locuinte persoane fizice,estimat la 700 milioane de euro.

Aceasta suma reprezinta aproape 2% din veniturile anuale labugetul consolidat sau circa 0,5% din PIB.
Unii dintre acesti dezvoltatori au reactionat si acuza Fisculde aplicare retroactiva a legislatiei, de neclaritate si de chiarabuz.
Insa procesul este atat de complicat si presupune atat demulte resurse incat este greu de estimat cati bani vor fi stransisi daca efortul de colectare va fi intr-adevar recompensat.
Fiscul afirma ca toate persoane fizice care au facuttranzactii imobiliare "cu caracter comercial" ar trebui saplateasca catre stat TVA. In viziunea Fiscului, cu caractercomercial inseamna mai mult de cinci tranzactii si o valoareinsumata mai mare de 35.000 de euro.
Cu alte cuvinte, cine a cumparat un teren, a facut cinci casepe el si le-a vandut ca persoana fizica incasand in total deexemplu 250.000 de euro ar fi trebuit sa plateasca statului 19% dinaceasta suma. Adica cei care au cumparat au platit de fapt TVA,care i se cuvine statului, dezvoltatorul nefacand decat sa-lretina, ca la o achizitie oarecare de la un magazin.
Conform unor surse din cadrul Agentiei Nationale deAdministrare Fiscala, doar 1.000 de persoane fizice s-au conformatplatii catre Fisc a TVA incasat din dezvoltarea unor imobile.
In general, Fiscul romanesc nu are aceeasi imagine deinstitutie dura si exacta ca cel american sau german, care anuntaperiodic razboaie cu contribuabili puternici ca actori, sportivisau miliardari cu conturi ascunse in Elvetia.
Contribuabilii romani se plang mai degraba de abuzuri maimarunte, birocratie sau coruptie.
Aceasta operatiune, care se refera la tranzactii efectuate inurma cu 3-4 ani, poate fi comparabila cu ceea ce se intampla intarile unde Fiscul este mai puternic.
Insa faptul ca ofensiva vine dupa o lunga perioada in carereprezentantii Ministerului Finantelor nu au dat explicatii clarecu privire la acest impozit creeaza dificultati serioase.
Mai mult, nici acum nu este foarte limpede de ce suntconsiderata ca limita inferioara de la care se aplica plataTVA
Pragul de 35.000 de euro este stabilit prin Legea TVA/2002,care mai prevede ca si persoanele fizice care desfasoara activitatiliberale sunt inregistrati ca platitori de TVA odata atinsa aceastalimita intr-un an.
In guvernarea PNL (2004-2008) dinspre conducerea ANAF au venitmesaje confuze cu privire la acest impozit. Dupa 2009, pe fondulcaderii veniturilor la buget, s-a pus problema recuperarii acestorbani.
ANAF a luat atunci declaratiile fiscale de la notariate, aagregat informatiile si a facut un tabel cu persoanele fizice inordinea descrescatoare a tranzactiilor.
Au rezultat astfel circa 7.000 de contribuabili despre careFiscul considera ca ar fi trebuit sa se inregistreze ca platitoride TVA.
Cei 7.000 de contribuabili au facut circa 85.000 de tranzactiiin valoare totala de 14,8 miliarde de lei (3,5 miliarde de euro),majoritatea in perioada 2006-2008, dar numai pentru o parte dintreacestea trebuia platit TVA. Cine stabileste pentru care dintre ele?Evident, Fiscul.
"Sunt tranzactii din perioada 2006 -2008 pentru ca de atunciexista declaratii la Uniunea Notarilor privind impozitul pe venit",explica surse din ANAF.
Intr-adevar, nici o tranzactie nu poate fi inregistrata lanotari daca nu se plateste impozitul pe venit, cu o valoare demaxim 3% in functie de durata detinerii proprietatii, deci este unimpozit platit prin retinere la sursa. Statul a ales astfel saconstruiasca "o poarta" pentru plata acestui impozit: notarul nuinregistreaza tranzactia daca nu este platit impozitul. De ce nus-a procedat la fel si in cazul TVA? Nu este clar.
Fiscul s-a organizat pentru operatiunea "TVA de ladezvoltatorii imobiliari persoane fizice" de la mijlocul anuluitrecut, cand conducerea ANAF a dat un ordin privind o metodologiede control pentru aceste operatiuni.
De ce nu a fost si inainte aceasta metodologie? Iarasi surseledin ANAF nu dau explicatii clare.
"Poate ca nu a fost vointa politica", spun reprezentantiiANAF. Dar trebuie vointa politica pentru aplicarea legii?
Sursele ANAF afirma ca existenta celor 1.000 de persoane cares-au conformat voluntar si s-au inregistrat ca platitoare de TVApentru ca au facut tranzactii imobiliare cu caracter comercialarata ca legea trebuie aplicata.
La jumatatea lunii februarie 2010, erau emise circa 285 dedecizii de impunere pentru recuperarea a 156 milioane de lei (37mil euro), afirma sursele citate. Pentru o parte din acesti baniFiscul a obtinut sechestru pe conturi sau bunurile persoanelorfizice.
Nu sunt date cati bani au fost recuperati pana acum, de cand ainceput operatiunea si pe ce mizeaza Fiscul si nici despre sumeleplatite de catre cei 1.000 care s-au conformat.
Persoanele fizice care sunt incadrate in categoria investitoriimobiliari de catre Fisc pot sa ceara deducerea TVA-ului platit,daca au acte justificative.
Neplata TVA are un termen de prescriptie de cinci ani de lamomentul tranzactiei, dar daca Fiscul incepe controlul si cerereturnarea, prescriptia nu se mai aplica.
Cea mai cunoscuta persoana fizica care a incheiat astfel deoperatiuni si careia Fiscul ii cere banii de pe TVA inapoi estedeputatul PSD Robert Negoita, care a dezvoltat pe persoana fizicaun intreg ansamblu rezidential.
Negoita a devenit sambata vice-presedinte al PSD.Reprezentantii Fiscului, care raporteaza la guvernarea PD-L, afirmaca aceasta campanie de recuperare a TVA nu are nici un resortpolitic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO