Eveniment

Misterul cheltuielilor de capital cu înarmarea din ianuarie. În execuţia bugetară din ianuarie figurează investiţii de 5,2 mld. lei, dar finanţele spun că plăţile de capital au fost de 2,7 mld. lei din care 2,64 cheltuieli cu armament

Misterul cheltuielilor de capital cu înarmarea din...

Autor: Răzvan Botea

27.03.2024, 00:07 2166

Cheltuielile de capital, adică investiţiile din bugetul de stat, au fost de 5,2 miliarde de lei, conform execuţiei bugetare publicate de Ministerul de Finanţe Ministerul de Finanţe spune, într-un răspuns adresat ZF, că la capitolul „cheltuieli de capital“ s-au efectuat plăţi de 2,7 miliarde de lei în ianuarie. Dintre acestea, conform reprezentanţilor Finanţelor, Ministerul Apărării Naţionale a avut cheltuieli de capital de 2,64 miliarde de lei în ianuarie.

„Cheltuielile de capital în luna ianuarie 2024 au fost în sumă de 2,7 mld. lei (din care 2,65 mld. lei ale Ministerului Apărării Naţionale), comparativ cu luna ianuarie 2023 când cheltuielile de capital au fost în suma de 35 milioane lei“, au răspuns, ieri, reprezentanţii Ministerului de Finanţe unei întrebări adresate de ZF în urmă cu două săptămâni, legate de creşterea cheltuielilor de capital cu peste 700% în ianuarie 2024, faţă de ianuarie 2023.

Conform execuţiei bugetare publicate de aceeaşi instituţie, cheltuielile de capital au fost de 5,2 mld. lei în ianuarie, o creştere de 707% faţă de ianuarie 2023. Nu este clar la care cheltuieli de capital se referă reprezentanţii Ministerului de Finanţe în răspunsul adresat ZF, în condiţiile în care vorbesc de cheltuieli de 2,7 mld. lei (2.700 mil. lei), iar pe execuţia bugetară apar cheltuieli de 5,2 mld. lei.

Conform notei care însoţeşte execuţia bugetară din ianuarie 2024, cele mai recente date publice la închiderea ediţiei print a Ziarului Financiar, cheltuielile de investiţii au fost de 7,4 mld. lei, dintre care de la bugetul de stat s-au efectuat plăţi de 5,2 mld. lei, restul însemnând investiţii din fonduri europene.

Pe final de 2023, aşa cum arată execuţia bugetară, cheltuielile de capital din bugetul de stat au încetinit semnificativ. Economiştii sondaţi de ZF sunt de părere că frâna la cheltuielile de capital din fonduri naţionale de la final de an a venit ca urmare a încercării guvernului de a ţine sub control deficitul bugetar.

Recent, însă, premierul României Marcel Ciolacu a vorbit de un  deficit bugetar de 1,7% din PIB în primele două luni din 2024, în condiţiile în care guvernul ar fi realizat plăţi pentru cheltuieli militare, iar deficitul ar fi venit din această zonă şi nu din zona de administraţie locală sau centrală.

„S-au făcut foarte multe plăţi în lunile ianuarie şi februarie, am avut un deficit pe aceste luni de 1,7%. Nu au fost cheltuieli suplimentare venite nici din administraţia centrală, nici din administraţia locală, marea majoritate a acestui deficit a venit din plăţile către apărare“, a spus, recent, Marcel Ciolacu.

Până la închiderea ediţiei print a ZF, Ministerul Finanţelor nu a publicat execuţia bugetară pentru luna februarie, iar cele mai recente date disponibile sunt aferente lunii ianuarie 2024, când deficitul bugetar a fost de aproape 8 mld. lei, adică 0,5% din PIB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO