Eveniment

Mită la nivel înalt: 16 persoane, printre care şi foşti şefi din cadrul IPJ Timiş, trimişi în judecată de DNA pentru că ar fi protejat un interlop

Mită la nivel înalt: 16 persoane, printre care şi...

Autor: Departamentul Social

13.03.2018, 16:39 321

Petru Sorin Muntean, fostul inspector şef al IPJ Timiş, este acuzat de abuz în serviciu, constiuirea unui grup infracţional organizat, luare de mită, instigare la dare de mită şi favorizarea fătpuitorului, iar cel care îi era adjunct, Florin Mircea Bolbos, este cercetat pentru abuz în serviciu. Fostul şef al Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din IPJ Timiş, Dumitru Pavel, va fi judecat pentru constituirea unui grup infracţional, luare de mită, trafic de influenţă, complicitate la luare de mită şi favorizarea făptuitorului.

De asemenea, au fost trimişi în judecată şi Nicuşor Crăciunescu, la data faptelor şef al Serviciului Politiei Rutiere Timiş, din cadrul IPJ Timiş, Marian Temu, fost şef al Poliţiei Oraşului Recaş, Doru Brezescu, fost şef al Poliţiei Locale Recaş, Teodor Pavel, fost prima al oraşului Recaş, Marin Bîlc, avocat în Baroul Timiş. În aceeaşi cauză vor fi judecate şi alte persoane, între care omul de afaceri Eugen Milutinovici şi ofiţei şi agenţi de poliţie de la IPJ Timiş.

"În cursul anilor 2011 - 2013, inculpatul Boţ Iulian, lider al unui clan local, împreună cu inculpaţii Toader Nicolae şi Bejan Petrea, au constituit şi au acţionat în cadrul unui grup infracţional organizat,având ca scop desfăşurarea de activităţi evazioniste, prin intermediul a două societăţi comerciale administrate de aceştia din urmă. Activitatea infracţională a grupului, care a cauzat bugetului de stat un prejudiciu de peste 800.000 euro, s-a manifestat pe linia importului de autoturisme din spaţiul european şi revânzării acestora „la negru”, cu eludarea obligaţiilor legale privind plata taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat", potrivit DNA.

Din noiembrie 2013 până în februarie 2016, gruparea ar fi beneficiat de ajutorul unui avocat şi al unor funcţionari publici din IPJ, inclusiv cu funcţii de conducere.

"În contextul în care, la I.P.J. Timiş, se aflau în instrumentare sesizări legate de activitatea infracţională a grupului, rolul primordial al inculpatului Boţ Iulian a fost acela de a asigura suport financiar fiecărui membru atras şi implicat în activitatea infracţională, de a identifica martori şi de a depune înscrisuri de natură să confirme susţinerile stabilite în cadrul strategiei de apărare. În cadrul grupului infracţional, cel care a coordonat întreaga activitate a acestuia, prin stabilirea „strategiilor” care să-l favorizeze pe inculpatul Boţ Iulian, a fost inculpatul Muntean Petru Sorin. În acelaşi context, scopul urmărit de avocatul Bîlc Marin a fost acela de a ascunde activitatea infracţională evazionistă derulată prin cele două societăţi controlate de inculpatul Boţ Iulian, de a diminua consecinţele financiar-fiscale produse prin aceasta şi, eventual, de a implica răspunderea penală a altor persoane decât a acestuia din urmă", explică DNA.

Astfel, în perioada menţionată, Petru Muntean şi Pavel Dumitru ar fi primit câte 7.000 euro, iar pentru alte două persoane 5.500 euro.

De asemenea, în octombrie 2014, "pentru a satisface interesele economice, personale şi de natură politică ale inculpatului Pavel Teodor, primarul oraşului Recaş, inculpaţii Muntean Petru Sorin şi Bolboş Florin Mircea, în calitate de inspector şef al I.P.J. Timiş, respectiv de adjunct al inspectorului şef, prin încălcarea normelor legale, şi-au îndeplinit în mod necorespunzător atribuţiile de serviciu constând în coordonarea şi controlul structurii din subordine", arată DNA, precizând că "aceştia au dispus întocmirea unei propuneri către Ministerul Administraţiei şi Internelor, pentru radierea postului unui agent de poliţie (care îşi îndeplinea în mod legal atribuţiile de serviciu) din statele de funcţii ale Poliţiei oraşului Recaş şi apoi au avizat propunerea Serviciului Resurse Umane din cadrul I.P.J. Timiş de desfiinţare a funcţiei respective. Ulterior, a fost dispusă mutarea agentului într-un alt oraş, fără a se respecta procedura legală privind mutarea unui poliţist în cadrul altei formaţiuni de poliţie".

Dosarul a fost trimis spre judecare Curţii de Apel Timişoara cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO