Eveniment

Miza proiectului Baneasa: 221 ha in cea mai fierbinte zona

Miza proiectului Baneasa: 221 ha in cea mai fierbinte zona

In 2005, primarul Adriean Videanu participa la lansarea megaproiectului imobiliar de la Baneasa

25.03.2009, 19:51 103

Proiectul Baneasa din nordul Capitalei, care potrivit unor estimari va ajunge la o valoare de 3-4 miliarde de euro la momentul finalizarii, a fost inceput in anul 2000, cand Ioan Alecu a devenit rectorul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMVB), iar terenul de 221 de hectare pe care se afla fosta ferma Baneasa i-a fost retrocedat universitatii prin Legea 1/2000.

Asocierea USAMVB cu grupul de firme condus de Gabriel Puiu Popoviciu, fiul profesorului veterinar Bogdan Popoviciu din cadrul Universitatii de Agronomie, si omul de afaceri Radu Dimofte, a survenit in urma unor discutii care au durat cateva luni. "Am avut multe discutii cu Popoviciu si s-a incropit ideea de a construi un oras satelit al Bucurestiului", spunea Alecu intr-un interviu acordat ZF in 2007, care il cunostea pe Popoviciu de cand era copil.
Asocierea dintre USAMVB si grupul de firme condus de Popoviciu si Dimofte, care mai controleaza printre altele hotelurile Howard Johnson si Ramada Plaza, a fost contestata inca din anul 2000, insa acuzatiile au fost respinse de Alecu, intrucat terenul din Baneasa nu facea parte din domeniul public sau privat al statului.
Conform informatiilor vehiculate pana acum, Alecu si Popoviciu au fost retinuti de catre DNA intr-un dosar care a pornit de la concesionarea terenului de 221 de hectare din nordul Capitalei, care la momentul incheierii acordului valora circa 100 de euro/mp, echivalentul a 220 de milioane de euro. Dezvoltarea Bucurestiului catre nord a marit de 10 ori valoarea terenului, care acum ajunge la circa 2-3 miliarde de euro. Astfel, USAMVB ar fi trebuit sa vanda terenul pentru a obtine o suma mai mare de bani, potrivit acuzatiilor aduse in presa in ultimii ani impotriva proiectului Baneasa.
In urma contractului semnat pentru dezvoltarea proiectului nu se poate diminua participatia detinuta de universitate, care detine 49,88% din capitalul Baneasa Investments, dezvoltatorul proiectului, si nu se poate lua nicio decizie fara sa se intruneasca 51% din voturi, potrivit datelor prezentate de Alecu.
USAMVB primeste anual, conform statutului societatii Baneasa Investments, o suma de 560.700 de dolari, la care se adauga jumatate din profitul anual al proiectului.
Contactati de Ziarul Financiar, reprezentantii Baneasa Investments nu au dorit sa faca niciun comentariu.
Proiectul Baneasa a schimbat harta de retail a Bucurestiului si a mutat centrul Capitalei catre nord, fiind locul in care in fiecare zi mii de masini se aduna pentru cumparaturi. De altfel, proiectul a schimbat intreaga zona de nord de langa DN1, unde pe o distanta de un kilometru se intind acum showroomuri auto, centre comerciale, spatii de birouri si locuinte.
Conceptul proiectului Baneasa a fost facut intr-o seara pe un servetel de catre Puiu Popoviciu si Michael Lloyd, fostul CEO al companiei Baneasa Investments, care s-a retras anul acesta din conducerea companiei, pornind o afacere proprie.
De la macheta facuta pe servetel, proiectul a ajuns unul dintre cele mai mari din tara si cuprinde un centru comercial denumit Baneasa Shopping City, cu o suprafata inchiriabila de 85.000 de metri patrati, un hipermarket Carrefour, un magazin Bricostore, un centru comercial IKEA, un magazin Mobexpert, o suprafata de birouri de circa 30.000 mp si circa 227 de apartamente.
Proiectul a fost prezentat oficial la jumatatea anului 2005, in prezenta lui Adriean Videanu, primarul general de atunci al Capitalei si unul dintre apropiatii lui Puiu Popoviciu. Ulterior, impreuna cu Videanu, Popoviciu a prezentat in 2008 proiectul Baneasa in cadrul targului imobiliar MIPIM de la Cannes, unul dintre cele mai cunoscute din lume. Proiectul Baneasa a fost prezentat, impreuna cu alte investitii din Capitala, in cadrul standului Bucurestiului, fiind singura data cand Romania a avut un stand al administratiei locale la targul de la Cannes.
In plus, proiectul Baneasa a primit ajutor si din partea Primariei Sectorului 1, care a realizat lucrarile de infrastructura, care cuprinde circa 20 de hectare de drumuri publice, in cadrul unui proiect finantat cu fonduri de la Uniunea Europeana.
Proiectul Baneasa, care va atrage o investitie de 1,8 miliarde de euro, a fost conceput sa fie finalizat in anul 2015 si urmeaza sa cuprinda 160.000 mp de birouri, 4.500 de locuinte si o zona comerciala de circa 200.000 mp, care este aproape finalizata.  
 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO