Eveniment

Mobila romaneasca de birou iese greu in lume

11.06.2004, 00:00 13

Producatorii romani de mobila inca nu si-au dezvoltat gustul, si nici nu simt nevoia, sa participe la targurile mari de mobila din Occident.
O data la doi ani, la Koln, se organizeaza unul dintre cele mai mari targuri de mobilier de birou si produse complementare din Europa, Orgatec. Lipsesc insa, de multi ani, standurile romanesti.  Cei mai multi expozanti provin din Germania si Italia, trendsetter-ii (cei care impun trendul) in domeniu. Sunt prezenti insa si producatori cehi,unguri si polonezi. S-au inscris pana acum si doua firme din Bulgaria. Motivele sunt costurile ridicate de participare (chiria este in jur de 150 de euro pe metru patrat), dar mai ales perceptia producatorilor romani de profil, care nu au curaj sa se prezinte direct pe piata europeana. Ei nu concep ca ar putea avea succes pe o piata atat de concurentiala, sustine Roberta Moldoveanu, de la Camera de Comert si Industrie Romano-Germana, reprezentanta Koelnmesse (a patra asociatie de targuri din lume) in Romania. "Noi nu avem cultura targului", sustine ea.  Companiile romanesti sunt interesate mai ales de targurile  de mobilier de apartament, din care Romania exporta cel mai mult, dar si de zona de mobilier de gradina si chiar de cel de piscine. Cauza este, spune Roberta Moldoveanu, boom-ul constructiei de case de la noi. Orgatec se va desfasura in perioada 19-23 octombrie 2004, la Koeln.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO