Eveniment

Moody's mentine Romania in categoria "investment-grade"

22.03.2009, 18:56 32

Agentia de evaluare financiara Moody's Investors Service a reconfirmat vineri ratingurile Romaniei pentru imprumuturi si depozite in moneda locala si valuta decizia fiind argumentata prin datoria publica moderata, consolidarea institutiilor, dar si prin accesarea unui program de finantare de la FMI si UE.

Moody's este singura agentie de evaluare financiara care a mentinut Romania in categoria "investment grade", dupa ce in toamna anului trecut celelalte doua mari agentii de rating Standard & Poor's si Fitch au retrogradat Romania.
"Statutul investment-grade al Romaniei este sustinut de datoria publica moderata. Consolidarea treptata a institutiilor, datorata in mare parte aderarii la Uniunea Europeana in urma cu doi ani este, de asemenea, un factor important", sustine Kenneth Orchard, vicepresedinte si senior analyst in cadrul Moody's.
Ratingul Guvernului Romaniei pentru depozite in valuta a fost reconfirmat la "Baa3", calificativele acordate obligatiunilor in lei si valuta straina la "Aa3", respectiv "A1", ratingul obligatiunilor in moneda straina pe termen scurt la "P-1" si cel al depozitelor in valuta pe termen scurt la "P-3, potrivit unui comunicat.
Perspectiva asupra ratingurilor ramane stabila. Moody's noteaza totusi ca expansiunea rapida a creditarii interne, sustinuta de intrarile masive de capital, a accentuat vulnerabilitatea externa a tarii in ultimii ani. "Din cauza politicii fiscale relaxate din anii de boom economic, Guvernul este intr-o pozitie slaba in contextul crizei economice globale."
Moody's se asteapta ca economia Romaniei sa se contracte in 2009 avand in vedere incetinirea exporturilor, din cauza recesiunii profunde din Europa Centrala si de Vest, si reducerea fluxurilor straine de capital. Agentia de rating considera ca asocierea celor doi factori vor forta o reducere a deficitului de cont curent, ceea ce va duce la cresterea somajului si scaderea veniturilor bugetare.
"Moody's intelege ca Guvernul a trebuit sa se imprumute la dobanzi relativ ridicate si pe maturitati scurte de pe piata interna pentru a finanta un deficit bugetar care a urcat in ultimele luni", spune Orchard. Ultima modificare a ratingului Romaniei a fost operata la 6 octombrie 2006, cand Moody's a imbunatatit calificativele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO