Eveniment

Negocieri cu FMI în ceaţă. Condiţionalităţile noului acord rămân un mister

Negocieri cu FMI în ceaţă. Condiţionalităţile noului acord rămân un mister

Autor: Mihaela Claudia Medrega

01.02.2011, 23:53 71

Dacă la acordul parafat în primăvara anului 2009 obiectivul afost asigurarea stabilităţii sistemului financiar şi reducereadeficitului bugetar, acum accentul se mută pe eficientizareastatului. Iar din puţinele declaraţii reiese că privatizareacompaniilor de stat este din nou în vârful listei depriorităţi.

Misiunea comună a FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale aînceput în 25 ianuarie a şaptea evaluare a acordului stand-by, încare se analizează îndeplinirea obiectivelor stabilite pentruultimul trimestru din 2010, vizita urmând să se încheie în data de8 februarie.

Guvernul negociază cu FMI încheierea unui nou acord, cu o duratăde doi ani, prin care să finalizeze reformele structurale, luând încalcul şi că această înţelegere va cuprinde anul electoral 2012,potrivit unor surse oficiale.

Dacă până la această evaluare, Jeffrey Franks, şeful misiuniiFMI, nu evita întrebările jurnaliştilor şi făcea declaraţii laîncheierea tuturor rundelor de discuţii avute la BNR sau la diverseministere, acum Franks a evitat să facă comentarii.

Puţinele informaţii legate de negocieri au apărut pe surse sauau fost transmise de miniştrii cu care delegaţia FMI - CE s-aîntâlnit, de reprezentanţii patronatelor sau ai sindicatelor.

Una dintre concluziile discuţiilor este că firmele de stat vorfi mai mult în vizorul FMI în perioada următoare, având în vederenivelul ridicat al arieratelor.

La evaluarea precedentă din toamna anului 2010 Jeffrey Franks,şeful misiunii de evaluare a FMI, a amintit că un domeniu în careevoluţiile au constituit o dezamăgire este cel ce ţine deîmbunătăţirea performanţelor companiilor de stat, recomandarea FMIşi a Comisiei Europene fiind reformarea, privatizarea saulichidarea acestora. Şi se pare că pe problema reformării,privatizării sau lichidării companiilor de stat se va focaliza noulacord preventiv cu FMI.

"Guvernul va finaliza negocierile cu FMI în câteva zile,scrisoarea de intenţie urmând să fie elaborată până la sfârşitulsăptămânii. Cred că problemele legate de modul de eficientizare acompaniilor din subordinea Ministerului Transporturilor şiMinisterului Economiei vor fi o bună componentă a acesteiscrisori", a spus Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la FMI,potrivit Mediafax.

Legat de eficientizarea companiilor monitorizate de fond,Tănăsescu a spus că nu este vorba "doar de restructurări depersonal", ci de un tip de management prin care companiile să aibăo activitate mai bună. "Nu va fi un proces de o zi, de o săptămânăsau o lună, ci un proces care se va derula pe ani de zile. Înfuncţie de componenta programului de eficientizare pe carecompaniile o vor prezenta se vor stabili ţinte foarte binedeterminate, care să fie duse la îndeplinire pe parcursulprogramului."

Ministerul Economiei urmează să prezinte FMI până la sfârşitulsăptămânii, programul de restructurare a Companiei Naţionale aHuilei (CNH) Petroşani, potrivit declaraţiilor ministrului deresort, Ion Ariton. El a mai afirmat că FMI a cerut renunţarea lapreţurile reglementate pentru producţia de gaze naturale şi energieelectrică şi prezentarea unei noi formule de calcul.

Pe de altă parte, ministrul transporturilor, Anca Boagiu, a spusdupă întâlnirea cu FMI că firmele din subordinea MinisteruluiTransporturilor, monitorizate de FMI, vor primi sprijin de la statîn 2012 doar dacă vor demonstra în acest an că îşi pot eficientizaactivitatea.

"Am stabilit cu delegaţia formată din reprezentanţi ai FMI,Băncii Mondiale şi Comisiei Europene un parteneriat pe o perioadăde cel puţin doi-trei ani, în baza căruia companiile să fierestructurate."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO