Eveniment

Nu vrea nimeni să-l înlocuiască pe Jack Cutişteanu la Metrorex

Nu vrea nimeni să-l înlocuiască pe Jack Cutişteanu la Metrorex

Jack Cutişteanu, patron Petprod

Autor: Neagu Lidia-Ileana

22.08.2011, 00:03 1167

Omul de afaceri Jack Cutişteanu a mai livrat încă trei luni, prin firma sa Petprod Bucureşti, energie electrică la Metrorex, operatorul de transport subteran din Bucureşti, pentru că în iulie anul acesta nu s-a prezentat nimeni la o licitaţie pentru achiziţia de energie pentru următorul an.

Metrorex va relua la sfârşitul lunii august, pentru a treia oară, licitaţia pentru cumpărarea de energie electrică în valoare de 52 milioane lei (12,2 milioane euro) pentru o perioadă de un an, 1 septembrie 2011-31 august 2012 şi anulată în luna iulie din lipsă de competitori.

Metrorex a avut un contract pe un an încheiat cu firma Petprod care a expirat la finele lunii mai, dar a solicitat o prelungire pe trei luni pentru că la două licitaţii de până acum nu s-a înscris nimeni.

Operatorul reţelei de metrou a organizat în mai prima licitaţie, pentru livrări în perioada 1 iunie 2011- 31 mai 2012, însă nici atunci nu s-au înscris furnizori de energie electrică.

Metrorex a atribuit apoi fără licitaţie firmei Petprod un contract de 11,6 milioane lei (2,75 milioane euro) pentru furnizarea energiei în perioada 1 iunie-31 august, invocând "o situaţie de urgenţă extremă survenită unor evenimente care nu puteau fi prevăzute", contract prelungit pentru încă trei luni, până la finele lunii noiembrie.

"Am organizat o negociere fără publicarea în prealabil a unui anunţ de participare la care am invitat 15 companii, din care s-au prezentat doar patru. Cel mai bun preţ l-a avut compania cu care colaborăm şi în prezent, respectiv Petprod, care a oferit un preţ de 303 lei pe MWh", a declarat directorul general al Metrorex Gheorghe Udrişte.

În perioada 2003-2011 Metrorex a cumpărat energie de la traderii Petprod Bu­cureşti - 40,3 milioane lei, Buzmann - 3,69 milioane euro, Enel Muntenia Sud - 21,7 milioane euro (pentru trei ani consecutivi) şi de la Grivco - 11,3 milioane euro şi 8,83 milioane dolari (pentru trei ani consecutivi).

Petprod este controlată de omul de afaceri Jack Cutişteanu. Firma a avut contracte încheiate şi cu ArcelorMittal şi Petrom, iar printre clienţii actuali se numără RATB.

Pe lista clienţilor Petprod se numără şi o serie de companii private, cum ar fi Petrom, Holzindustrie Sebeş sau Azomureş. Petprod cumpără energie de la firme de stat, singurele producătoare de electricitate.

Reţeaua de metrou din Bucureşti are o lungime de 67 de kilometri, patru magistrale şi 49 de staţii. Recent, Metrorex a atribuit lucrările pentru construcţia Magistralei 5, care urmează să fie pusă în funcţiune în 2014.

Metrorex a avut în 2009 afaceri de circa 96 mil. euro şi pierderi de 29 mil. euro. Compania avea 4.146 angajaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO