Eveniment

Nu vrem 32 de masuri, ci macar 9 masuri concrete si viabile

Nu vrem 32 de masuri, ci macar 9 masuri concrete si viabile

Cornel Marian, managing director al Oresa Ventures: Care masuri? Care guvern? Din pacate nu au influentat decat negativ - prin intarzierea platilor catre unii constructori/contractori, intarzierea proiectelor in infrastructura.

18.08.2009, 19:22 33

Antreprenorii romani spun ca coalitia de guvernare a lansat un set de masuri care fie nu au legatura cu economia reala, fie sunt vagi si neclare.

„Ceea ce se intampla acum este total gresit: se lasa multi bani publici la dispozitia unor politicieni care nu stiu ce pregatire economica au sau daca au gestionat vreodata vreun buget al unei firme. De ce nu sunt oameni Ioan Micula, presedintele European Food si actionar al European Food & Drinks: Nu e nimic concret in masurile anti-criza anuntate recent, pentru ca nu sunt precizate normele de aplicare si nici termenele de la care ar trebui aplicate.de afaceri in consiliile locale?", spune Ioan Micula, presedintele European Food si actionar al celui mai mare grup romanesc din industria alimentara, European Food & Drinks, care ruleaza afaceri anuale de aproape 1 mld. euro. Micula apreciaza ca prioritatile Guvernului ar trebui sa fie salvarea agriculturii si a locurilor de munca din economie si sustinerea producatorilor care exporta. „Exporturile pot intari leul, nu dobanda BNR. Exportatorii ar trebui sa beneficieze de dobanzi subventionate."

Printre masurile care se regasesc pe lista elaborata recent de Guvern se afla si extinderea programului Rabla pentru tractoare si alte utilaje agricole. „Ce face un agricultor cu tractorul daca nu poate vinde produsul pe piata din cauza competitiei din import?"

Incepand din 2007, IMM-urile fara datorii au beneficiat de ajutor de stat pentru investitii in limita a 200.000 de euro cumulat pe trei ani. „De cativa ani IMM-urile primesc bani sub forma ajutorului de stat pentru investitii. Masura asa-zis anticriza pe care a prezentat-o Guvernul este o masura care este in vigoare de cativa ani si care acum a fost completata cu posibilitatea ca prin acest ajutor primit de la stat sa poata fi achitate datoriile", sustine Mihai Pasculescu, vicepresedinte al UGIR 1903.

O alta propunere a Guvernului este sa creeze un fond de investitii, care sa includa si participatiile statului in societatile comerciale. „Ideea in sine este buna. Practic se trece de la o administrare pasiva a activelor statului, momentan plasate sub diverse agentii sau ministere, la o administrare activa care presupune (teoretic) un management bazat pe performanta financiara a activelor respective si reinvestirea (cel putin partiala) a sumelor rezultate din dividende si vanzari de active (privatizari). Cel mai mare risc este cine va face managementul acestui fond. (...) Exista riscul abuzului in alocarea banilor pentru investitii", spune Dragos Rosca, CEO al fondului de Investitii Gemisa.

„Nu cred ca aceste masuri vor avea consistenta. Noile masuri sunt rezultatul unei negocieri politice intre doua partide si nu una intre partenerii sociali si guvern. Este un program care pune accentul pe reducerea de cheltuieli si mai putin pe cresterea veniturilor de la buget, care este de altfel principala problema a economiei in prezent", afirma Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor din Constructii (ARACO).

Radu Timis, presedintele si actionarul producatorului de mezeluri CrisTim, este de parere ca masurile sunt bune, iar daca vor fi si puse in aplicare, vor fi extraordinare, insa acest lucru va mai dura.

„Nu as vrea 32 de masuri, cate s-au propus, vreau noua viabile si pornite, ca poate cu 32 iar ne disipam eforturile si umane, si financiare. Trebuie sa avem cateva masuri concrete, clare, care sa produca efecte", spune Gheorghe Nica, director general al companiei Intercereal Ialomita.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO