Eveniment

Numarul cazurilor de gripa noua fluctueaza puternic

Numarul cazurilor de gripa noua fluctueaza puternic
11.11.2009, 23:10 24

Ministerul Sanatatii nu poate estima in ce perioada numarul deimbolnaviri de gripa AH1N1 va ajunge la maxim, cazurile raportateavand fluctuatii mari de la o zi la alta.

"Poate sa fie (punctul maxim al gripei - n.r.) la Craciun, inianuarie sau in februarie (...) Astazi sunt 80 de cazuri, mainesunt 30", spune Amalia Canton, director general in cadrulMinisterului Sanatatii.

Pana ieri la ora 12:00, in Romania au fost confirmate 56 decazuri noi de gripa AH1N1, cele mai multe in Bucuresti (12) si inBacau (8). In total, gripa a ajuns la 1.057 de persoane de ladebutul din vara.

Pana la ora actula, in Romania nu au fost anuntate decesecauzate de acest virus, insa trei dintre cazuri sunt maisevere.

La sfarsitul lunii va incepe insa vaccinarea impotriva AH1N1,iar potrivit reprezentantilor Ministerului, sansele de transmiterea virusului scad semnificativ.

"30% din populatie nu se mai poate imbolnavi si nici transmitevirusul (prin vaccinare - n.r.)", a mai spus Anton. Ea a precizatca o persoana atinsa de virus risca sa imbolnaveasca alti zeceoameni.

In Bucuresti, un cadru didactic universitar si trei studenti dela UMF "Carol Davila" si ASE Bucuresti, precum si alti doiprofesori de la liceele "Ion Neculce" si "Jean Monet" au fostconfirmati cu gripa AH1N1, informeaza Directia de Sanatate Publicaa Capitalei, potrivit datelor Mediafax. Pe raza Capitalei sunt2.019 persoane suspecte de gripa AH1N1, dintre acestea fiindconfirmate 267 de cazuri.

Desi la noi nu s-au inregistrat decese, un roman a murit intr-unspital din Schwarzach, Austria, in urma unui infarct provocat, celmai probabil, de complicatii determinate de gripa A H1N1, conformMediafax.

Vaccinarea impotriva AH1N1 se va suprapune peste o alta campaniepe care Ministerul o va derula, cea impotriva HPV, si care vaincepe pe 23 octombrie. Ministerul relanseaza aceasta campanieoprita de fostul ministru, Ion Bazac.

In 2008, Ministerul a incheiat un contract cu doi producatori,GlaxoSmithKline (GSK) si Merck Sharp & Dohme (MSD) pentruachizitia a 330.000 de doze de vaccin, in urma unui contract de 23mil. euro. Institutia a platit doar 8.000 de doze folosite, platarestului de bani urmand sa se faca anul viitor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO