Eveniment

O nouă piaţă ia avânt: 50.000 de români din străinătate ascultă cărţi în limba română

O nouă piaţă ia avânt: 50.000 de români din...

Autor: Andreea Tobias

30.05.2023, 10:19 42

Un număr de 50.000 de români din străinătate ascultă, cel puţin de două-trei ori pe săptămână, un audiobook în limba română. Cei mai mulţi locuiesc în Marea Britanie, Germania şi Franţa.

Peste 50.000 de români care locuiesc în străinătate sunt ascultători activi de audiobookuri în limba română, arată rezultatele studiului ”Piaţa de carte digitală din România”, prima cercetare de piaţă dedicată audiobookurilor şi e-bookurilor din România, realizată de platforma de audiobookuri şi e-bookuri în limba română Voxa.

”Cei mai mulţi utilizatori Voxa din diaspora care ascultă cărţi în limba română locuiesc în Marea Britanie, în Germania şi în Franţa. În general, sunt persoane care au un nivel ridicat de educaţie şi care nu doresc ca ei sau copiii lor să piardă contactul cu limba română. Piaţa de carte digitală din România este pe urmele pieţelor dezvoltate la nivel internaţional. În statele europene, audiobookurile şi e-bookurile reprezintă până la 15% din piaţa de carte, cu ponderi mai ridicate în statele nordice, în timp ce în Japonia ponderea digitalului este de 38%”, a declarat Dan Vidraşcu, CEO al platformei.

Cei mai mulţi utilizatori ai Voxa din diaspora - peste 12.000 - locuiesc în Marea Britanie, urmaţi de cei din Germania (peste 10.000) şi din Franţa (peste 5.000). Aceştia consumă preponderent audiobook-uri în limba română şi preferă categoriile ”dezvoltare personală”, ”literatură” şi ”cărţi pentru copii”.

„Viaţa ca un râu”, cartea scrisă de Shelley Read şi care a fost considerată unul dintre cele mai bune debuturi din ultimii ani, narată de actriţa Daniela Nane, se află pe primul loc în topul celor mai ascultate cărţi de pe Voxa în ultima lună.

„Gândeşte ca un călugăr” de Jay Shetty, ”Epoca Viciului” de Deepti Kapoor, ”Fata în rochie vărgată” de Ellie Midwood şi ”Charles, Camilla şi Diana. Dragoste şi tragedie în Casa de Windsor”, de Jean des Cars completează topul celor mai ascultate cărţi.

În ceea ce priveşte preferinţele utilizatorilor din diaspora, acestea arată că în Marea Britanie pe primul loc în topul preferinţelor din ultima lună se află titlul „Viaţa ca un râu”, de Shelley Read, pe când în Germania “Gândeşte ca un călugăr”, de Jay Shetty.

În Italia şi Franţa, cel mai ascultat titlu a fost “Epoca Viciului”, de Deepti Kapoor, iar în Spania “Malnata”, de Beatrice Salvioni.

În Republica Moldova, preferinţele sunt similare cu cele din România, pe primele locuri în topul preferinţelor aflându-se “Viaţa ca un râu”, de Shelley Read, “Gândeşte ca un călugăr”, de Jay Shetty şi “Epoca Viciului”, de Deepti Kapoor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO