Eveniment

Oamenii de afaceri despre decizia de micsorare a salariilor, pensiilor si ajutoarelor de somaj: Este corect

Oamenii de afaceri despre decizia de micsorare a salariilor, pensiilor si ajutoarelor de somaj: Este corect
09.05.2010, 23:35 87

Omul de afaceri Dan Sucu, care controleaza grupul Mobexpert cuafaceri de 115 mil. euro in 2009, spune ca decizia de a nu majoracota unica si TVA este o veste buna.
"Se ia in sfarsit decizia de a insanatosi, de a corecta excesele siprostiile facute. Insa cineva ar trebui sa verifice cum s-au facutaceste excese, in ce context. Din punctul meu de vedere estecorect", este de parere omul de afaceri.
El adauga ca mediul privat nu ar trebui sa suporte excesele dinsectorul bugetar.

Ce impact va avea masura in economie?
"Daca se umbla la sectorul bugetar, impactul este mult mai limitatin economia reala. Cresterea TVA si a cotei unice ar fi afectat inmod dramatic economia. Scaderea salariilor este o masura neplacuta,dar de mult asteptata si neasumata pana acum. Iata ca a venitceasul al 12-lea, cand trebuie sa o facem. Cred in restructurareaajutoarelor sociale, pentru ca era un sistem abuzat de largicategorii de persoane. Majorarea TVA si a cotei unice erau ultimelemasuri la care m-as fi gandit pentru a genera venituri la buget", acomentat pentru ZF Crinu Andanut, director general alAllianz-Tiriac Pensii Private.
Cristian Fugaciu, directorul general al brokerului de asigurariMarsh, spune: "Este mai bine pentru unii si mai rau pentru altii.Impactul este mai mic ca numar de persoane, dar ar putea fi lacategorii mai defavorizate. Daca le reduce salariile celor carecastiga 10.000 de lei pe luna, este corect, dar la 1.000 de lei(250 de euro) pe luna, nu. Majorarea TVA si a cotei unice ar fiavut impact asupra intregii populatii".
Majorarea TVA ar fi dus la scumpirea in lant a tututorproduselor.
"Este o decizie mai buna reducerea salariilor bugetarilor si apensiilor. Majorarea TVA si a cotei unice ar fi dus la scumpirea inlant a tuturor produselor si ar fi avut un efect dramatic ineconomie. In plus, majorarea cotei unice ar fi redus, de fapt,veniturile la buget, in loc sa le creasca, deoarece ar fi crescutevaziunea fiscala sau firmele ar fi cautat alte forme de fuctionaresi de salarizare", a declarat Razvan Diaconescu, directorul generalal Impuls Leasing.
Retailerii se asteapta ca o consecinta a masurilor de austeritatepentru bugetari anuntate recent sa fie orientarea consumului catreprodusele ieftine, tendinta remarcata si in 2009.
"Intotdeauna cheltuielile (inclusiv cele bugetare) trebuie sa seafle in concordanta cu veniturile. Din acest punct de vedere, nuexistau prea multe solutii. Sigur ca aceste masuri vor duce la ocontractie a consumului, insa va fi probabil mai mica decat incazul cresterii cotei unice si, mai ales, al cresterii TVA", aafirmat Alexandru Vlad, directorul executiv al Selgros Cash &Carry Romania, companie cu afaceri de circa 800 mil. euro si peste5.000 de angajati.
Presiunea pe pret si pe diminuarea marjelor comerciale a adus anultrecut disponibilizari si in sectorul retailului alimentar modern,care insa a ramas in topul celor mai mari angajatori din economiedatorita continuarii investitiilor in expansiune.
Vom vedea disponibilizari in comert si in acest an?
"Cu siguranta, cifra de afaceri a comerciantilor va fi afectatasuplimentar de masurile de austeritate anuntate. In acesteconditii, nu sunt excluse ajustari ale bugetelor de cheltuieli alecompaniilor, inclusiv de personal", a mai spus Alexandru Vlad.

Ce spun firmele de distributie?
"Cred ca masura de diminuare a salariilor angajatilor la stat estemult mai buna decat trimiterea in somaj a unui numar foarte mare deoameni. Sunt ingrijorat insa de problema pensionarilor, care nu vorputea identifica alte oportunitati de crestere a veniturilor", acomentat Wael El Ghadban, directorul general si actionar al TopBrands Distribution, al doilea mare distribuitor din sectorulbunurilor de larg consum, cu vanzari de circa 300 mil. euro. El amai spus ca este nevoie acum de ajustari de bugete in sectorulprivat.
"Industria de FMCG va incerca, probabil, reglarea costurilor astfelincat sa poata raspunde scaderii consumului. In acelasi timp, vaurmari reducerea preturilor la raft, deoarece este de asteptat capopulatia sa se indrepte spre produse mai ieftine", a adaugat ElGhadban.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO