Eveniment

onStrategy (#43) Cei 7 magnifici: Apple, Microsoft, Nvidia, Amazon, Alphabet (Google), Meta şi Tesla - partea I

onStrategy (#43) Cei 7 magnifici: Apple, Microsoft,...

Autor: Sorin Anagnoste

13.10.2023, 10:00 193

În fiecare săptămână, newsletterul #onStrategy îşi propune să aducă o perspectivă clară asupra unor dintre cele mai importante ştiri şi tendinţe din lumea afacerilor şi tehnologiei, focusat pe patru domenii cheie: Strategy, Artificial Intelligence şi Data.

7 companii din S&P 500 au avut o creştere extraordinară în 2023: Apple, Microsoft, Microsoft, Amazon, Alphabet (Google), Nvidia, Tesla şi Meta.

Având în vedere acest lucru, haideţi să vedem şi să analizăm ce au făcut în 2023, mai ales în ceea ce priveşte strategia lor de inteligenţă artificială. Aceasta este prima parte, analizând Apple, Microsoft şi Nvidia.

Săptămâna viitoare, partea a II-a: META, Alphabet (Google), Amazon şi Tesla.

Strategy

Apple

Angajamentul Apple de a integra tehnologii avansate în ecosistemul său este evident nu numai în ceea ce priveşte hardware-ul, ci şi în eforturile sale software. În timp ce gigantul tehnologic s-a implicat în tehnologiile open-source, cum ar fi nucleul (kernel) Darwin pentru sistemul său de operare şi motorul de browser WebKit pentru a asigura o compatibilitate optimă cu conţinutul web, activităţile sale de inteligenţă artificială au fost, din punct de vedere istoric, mai rezervate. Modelele convenţionale de învăţare automată implementate de Apple se ocupă de sarcini precum recomandările, identificarea fotografiilor şi recunoaşterea vocală. Cu toate acestea, acestea nu au influenţat în mod dramatic strategia globală de afaceri a Apple, până la introducerea Stable Difussion.

Apariţia Stable Diffusion din domeniul open-source a reprezentat pentru Apple o oportunitate semnificativă. Unicitatea modelului nu constă doar în natura sa open-source, ci şi în dimensiunea sa compactă. Acest lucru a permis ca modelul să fie iniţial compatibil cu anumite plăci grafice de consum şi, cu o optimizare ulterioară, chiar şi cu iPhone-urile Apple. Această călătorie de optimizare a avut două etape semnificative: în primul rând, Apple a perfecţionat modelul Stable Diffusion, un efort făcut posibil datorită statutului său de sursă deschisă. Ulterior, Apple şi-a actualizat sistemul de operare, asigurându-se că acesta este armonizat cu cipurile proprietare ale companiei, valorificând arhitectura integrată a dispozitivelor sale.

Această mişcare strategică face, de asemenea, aluzie la intenţiile viitoare ale Apple. "Neural engine" de pe cipurile Apple, conceput în mod explicit pentru funcţionalităţi de inteligenţă artificială, este în circulaţie de mai mulţi ani. Având în vedere progresele înregistrate cu Stable Diffusion, este plauzibil să speculăm că viitoarele cipuri Apple ar putea fi şi mai adaptate la acest model. Integrarea Stable Diffusion în sistemele de operare Apple ar putea fi, de asemenea, la orizont, oferind dezvoltatorilor de aplicaţii API-uri uşor accesibile.

Această integrare poate revoluţiona potenţial aplicaţiilor. Cu capacităţi de generare a imaginilor "suficient de bune" încorporate în dispozitivele Apple, dezvoltatorii pot exploata aceste caracteristici fără a avea nevoie de o infrastructură extinsă de backend, amintind de succesul viral al Lensa. Astfel de progrese ar putea înclina balanţa în favoarea Apple şi a micilor creatori de aplicaţii, echipându-i cu capacităţi şi platforme de distribuţie unice.

Cu toate acestea, această capacitate de inteligenţă artificială localizată ar putea reprezenta o provocare pentru platformele centralizate de generare a imaginilor precum Dall-E sau MidJourney şi pentru serviciile bazate pe cloud care le susţin. În timp ce aceste servicii centralizate ar putea oferi o generare de imagini superioară, confortul şi accesibilitatea capacităţilor integrate pe dispozitivele Apple pot remodela dinamica pieţei. În viitor, s-ar putea să asistăm la o scădere a pieţei serviciilor centralizate, pe măsură ce capacităţile de calcul localizate câştigă proeminenţă, în special în cadrul ecosistemului extins al Apple.

Inteligenţa Artificială

Mulţi algoritmi şi sisteme de inteligenţă artificială sunt părtinitori, reducând astfel lumea la stereotipuri (de exemplu, "un indian" este aproape întotdeauna un bătrân cu barbă). LINK

Sursa: restofworld.org

Andrew Ng, un pionier în domeniul inteligenţei artificiale, oferă câteva sfaturi şi trucuri despre cum să fii un inovator. LINK

7 diagrame despre investiţiile in inteligenţă artificială generativă, de la CB Insights. LINK

Data

Bloomberg: "În acest an, România ar putea chiar să depăşească Polonia în ceea ce priveşte nivelul mediu de trai." LINK

87% dintre adolescenţii intervievaţi deţin un iPhone, în timp ce 88% se aşteaptă ca iPhone să fie următorul lor telefon. LINK

Se pare că 23andMe a pierdut unele date. De data aceasta, hackerii au fost interesaţi de datele evreilor Askenazi. LINK

Citeşte restul analizelor pe https://newsletter.onstrategy.eu/

Sorin Anagnoste este Conferenţiar Univ. Dr. şi Prodecan în cadrul Facultăţii Administrarea Afacerilor cu predare în limbi străine (FABIZ) din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti.


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO