Eveniment

onStrategy (#50) Cele mai aşteptate listări la bursă în 2024; Threads vine în UE; Tokenizarea activelor în creştere; şi magicienii sunt mai puţin predispuşi la boli mintale

onStrategy (#50) Cele mai aşteptate listări la bursă...

Autor: Sorin Anagnoste

09.12.2023, 13:43 231

În fiecare săptămână, newsletterul #onStrategy îşi propune să aducă o perspectivă clară asupra unor dintre cele mai importante ştiri şi tendinţe din lumea afacerilor şi tehnologiei, focusat pe patru domenii cheie: Strategy, Artificial Intelligence, Data şi Things happen

Strategy

Cele mai aşteptate listări la bursă în 2024

Am discutat în ultimul newsletter despre avantajele lui Shein faţă de companiile tradiţionale din industria de (fast) fashion şi despre cum vor profita de asta în cea mai aşteptată listare la bursă (eng. IPO) din 2024. Acum, The Information raportează că în 2024 se aşteaptă să vadă IPO-uri de la următoarele: Reddit (fondat 19 ani în urmă), Klarna (19 ani), gigantul de bilete de evenimente StubHub (17 ani), piaţa de închiriere de maşini Turo (15 ani), site-ul de bilete SeatGeek (14 ani), aplicaţia de cupoane online Ibotta (13 ani) şi firma de software pentru industria blue collar ServiceTitan (12 ani). LINK

Fiecare dintre aceste companii vine cu câteva provocări. Să le luăm una câte una:

1/ Reddit (19 ani): Investitorii s-ar putea aştepta la o companie care are o bază solidă de utilizatori şi a demonstrat o capacitate de a inova şi de a se adapta. Provocările ar putea include probleme legate de moderare a conţinutului şi monetizarea bazei de utilizatori fără a le aliena (adică vezi cazul X/Twitter).

2/ Klarna (19 ani): Ca lider în sectorul buy-now-pay-later, IPO-ul Klarna ar putea fi un eveniment semnificativ în industria fintech. Investitorii ar putea căuta potenţialul său de creştere pe pieţele emergente şi strategiile sale de gestionare a riscurilor de credit şi a provocărilor de reglementare, în special într-un mediu global de creditare cu potenţial de înăsprire (ie. adică rate ale dobânzilor ridicate)

3/ StubHub (17 ani): Fiind un jucător important în industria biletelor pentru evenimente, IPO-ul StubHub ar putea fi văzut ca un indicator al stării de sănătate a industriei evenimentelor live. Investitorii vor evalua capacitatea sa de a concura cu alte platforme de emitere a biletelor şi strategiile sale pentru a face faţă unor probleme precum frauda şi fluctuaţiile pieţei.

4/ Turo (15 ani): Poziţia lui Turo ca piaţă de închiriere de maşini îl plasează la intersecţia sharing economy şi a industriei auto. Investitorii ar putea analiza scalabilitatea acestuia, impactul schimbării tendinţelor auto, cum ar fi vehiculele electrice, şi strategiile sale de a concura cu companiile tradiţionale de închiriere şi cu alte modele sharing economy.

5/ SeatGeek (14 ani): Similar cu StubHub, performanţa SeatGeek va fi urmărită îndeaproape ca un indicator al pieţei de bilete şi evenimente live. Investitorii pot fi interesaţi de avantajul tehnologic, experienţa clienţilor şi strategiile de parteneriat.

6/ Ibotta (13 ani): Ca aplicaţie de cupoane online, IPO-ul Ibotta ar putea reflecta tendinţa de creştere a marketingului digital şi a comerţului electronic. Potenţialii investitori ar putea să-şi evalueze strategiile de implicare a utilizatorilor, parteneriatele cu comercianţii cu amănuntul şi capacităţile de analiză a datelor.

7/ ServiceTitan (12 ani): Specializat în software pentru industriile tradiţionale domincate de muncitori blue collar, IPO-ul ServiceTitan ar putea atrage investitori interesaţi de soluţii digitale pentru sectoarele tradiţionale mai puţin digitalizate. Accentul s-ar putea pune pe penetrarea sa pe piaţă, scalabilitatea şi adaptabilitatea soluţiilor sale software la diferite industrii.

 

Threads care se lansează în UE

Vorbind despre platformele bazate pe text, Threads (de la Instagram) se lansează în UE cu şase luni mai târziu decât în restul lumii. Aici am cinci observaţii:

1/ Meta, cea carea a luat platforma Threads, a oprit creşterea (potenţială) a lui X (ex-Twitter) cu această mişcare

2/ Vom vedea un peisaj mai divizat în acest domeniu: Blue Sky, Mastodon, Threads şi multe altele

3/ Era o gluma in Silicon Valley care spunea aşa:

  • Lansaţi acum pe platforma iOS şi şase luni mai târziu pe Android
  • Acum, lansaţi-l peste tot în lume şi şase luni mai târziu în UE

4/ Meta a angajat 1.000 de oameni pentru a aborda reglementările din UE. Ei bine, un exemplu clar este că reglementarea îi ajută pe cei mari. Inovaţia există în ecosistemul de start-up al UE, dar este nesemnificativă. LINK

5/ Firele aduc ceva nou pe masă. Vezi postarea lor. LINK

 

Tokenizarea activelor este în creştere

Am menţionat de mai multe ori în acest newsletter că tehnologia blockchain poate ajuta la tokenizarea activelor, care are multiple avantaje.

 

1/ Lichiditate îmbunătăţită
2/ Costuri de tranzacţie mai scăzute
3/ Accesibilitate sporită
4/ Transparenţă şi securitate sporite
5/ Proprietate fracţionată
 

 

Artificial Intelligence

 

Era Inteligenţei Artificiale (IA) generativă

Cum IA generativă va schimba modul în care utilizaţi web-ul, de la căutare la cumpărături. LINK

 

Construirea unei soluţii GenAI la LEGO. LINK

Sursa: Lego

Amazon îşi propune să ofere cursuri gratuite pentru competenţe IA pentru 2 milioane de oameni până în 2025. LINK

 

Things Happen

În interiorul unui laborator Apple care face cipuri personalizate pentru iPhone şi Mac. LINK

Lumea ciudată şi secretă a aromelor chips-urilor. LINK

Vor fi dezvoltate în curând maşinile în metavers? O postare pe blog de la Porsche. LINK

Sursa: Porsche

Anduril este start-up-ul de tehnologie de apărare care a dezvoltat produse pentru un nou tip de război: bazat pe drone, rachete reutilizabile şi IA. LINK

 

Data

The State of Fashion 2024: Găsirea unor zone de creştere pe măsură ce domneşte incertitudinea, de McKinsey. LINK

 

Sondajul Pew Research Center pe reţelele sociale şi ştiri. LINK

---

Citeşte restul analizelor pe https://newsletter.onstrategy.eu/

Sorin Anagnoste este Conferenţiar Univ. Dr. şi Prodecan în cadrul Facultăţii Administrarea Afacerilor cu predare în limbi străine (FABIZ) din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO