Eveniment

Operatorii low-cost revin de astazi pe Baneasa, dar nu se stie pana cand

15.08.2007, 20:13 25

Traficul pentru aeronavele mici va fi reluat astazi, in timp ce operatorii cu aeronave mari vor reveni pe Baneasa incepand cu 19 august. "Am terminat reabilitarea unui tronson de 2.200 de metri de pista din totalul de 3.200 de metri, iar lucrarile vor continua si dupa redeschiderea traficului. Vrem sa finalizam reabilitarea intregii piste pana la sfarsitul lui octombrie", a spus Stefan Mladin, directorul de comunicare al Aeroportului Aurel Vlaicu.
Aeroportul International Aurel Vlaicu Baneasa a contractat un imprumut de 20 de milioane de euro pentru reparatia pistei, pentru o perioada de sapte-opt ani. Totodata, contractul de executie de lucrari pentru reparatia pistei a fost semnat cu un consortiu format din firmele Romstrade-UTI-Delta Tehnologica.
Reprezentantii aeroportului si-au bugetat si o investitie de 14,3 milioane euro, suma care include TVA, pentru achizitia si montajul unui sistem integrat de securitate, proiectul urmand sa fie finantat printr-un credit cu o durata de zece ani. In acelasi timp, reprezentantii aeroportului Aurel Vlaicu urmaresc finalizarea unui nou terminal de pasageri pana in primavara acestui an, constructiile fiind demarate in aceasta toamna. "Investitia estimata in acest terminal este de 5-6 milioane de euro", spune Mladin.
Aeroportul Baneasa este specializat in transportul low-cost si curse charter, insa in perioada urmatoare ar putea sa devina un aeroport de lux, intrucat este mai aproape de oras decat Otopeniul. Chiar daca nu este clar daca acest lucru se va intampla sau nu, reprezentantii aeroportului confirma faptul ca este posibil ca taxele sa se mareasca in perioada urmatoare avand in vedere investitiile facute, dar nu se stie la cat vor ajunge acestea.
"Nu exista niciun plan al Ministerului (Transporturilor - n.r.), insa exista discutii ca aeroportul Baneasa sa preia zboruri pentru avioane personale, helioport. Aceasta este tendinta in tarile vecine. In aceasta perspectiva va trebui sa gasim o alta destinatie pentru a gazdui low-costurile, insa nu s-a demarat nimic concret", a spus Ludovic Orban, ministrul transporturilor. Una dintre variante ar fi mutarea low-cost-urilor pe Otopeni, existand deja un plan de extindere pentru Henri Coanda. "Exista o strategie de dezvoltare a aeroportului Otopeni care va permite cresterea acestuia", spune Orban.
Aeroportul Baneasa si-a dublat in ultimii patru ani traficul, ca urmare a intrarii companiilor low-cost pe piata locala, ajungand anul trecut la 700.000 de pasageri.
"Avand in vedere ca in acest an activitatea a fost intrerupta, speram sa atingem un milion de pasageri, insa in 2008 cred ca va fi o noua dublare a traficului. In primele patru luni ale anului aveam trafic de 400.000 de pasageri", a spus Mladin.
De pe aeroportul din Baneasa va incepe operarea incepand cu aceasta toamna si easyJet, care va introduce pe 10 septembrie zboruri zilnice pe ruta Bucuresti Baneasa - Milano Malpensa. Totodata, compania va inaugura in octombrie doua noi rute care vor face legatura intre Bucuresti si Londra, respectiv Madrid. Totodata, Wizz Air, dupa ce a introdus zboruri de pe Baneasa la inceputul acestui an, a anuntat introducerea de noi rute pe destinatii precum Liverpool, Valencia sau Parma. In acest an a intrat si Germanwings, alaturi de companiile deja existente precum Sky Europe sau MyAir. Astfel, dezvoltarea pietei aeriene low-cost, care s-ar putea tripla in acest an pana la aproape doua milioane de pasageri, va avea cu siguranta un impact pozitiv asupra traficului pe aeroportul Baneasa.


Low-cost-urile care opereaza pe Baneasa

Blue Air a intrat pe piata la sfarsitul lui 2004
Italienii de la MyAir au inceput sa opereze din Romania la sfarsitul lui 2004
La sfarsitul lui 2005, a intrat pe piata operatorul low cost SkyEurope
In iulie 2006, compania ungara Wizz Air a inaugurat prima cursa in Romania - Targu Mures - Budapesta -, iar in 2007 a inceput zboruri de pe Baneasa
In martie 2007, Germanwings a inceput sa opereze zboruri pe ruta Bucuresti Baneasa - Koln
In septembrie va incepe operarea low-costul britanic easyJet pe ruta Bucuresti Baneasa -Milano

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO