Eveniment

Optimism de la Ministerul Agriculturii: recoltă de cereale de 18-19 mil. tone la vară

Reprezentanţi ai autorităţilor şi investitorii în agricultură au discutat ieri la seminarul ZF „Cum poate redeveni agricultura vedeta economiei?“ Foto: Silviu Matei

Reprezentanţi ai autorităţilor şi investitorii în agricultură au discutat ieri la seminarul ZF „Cum poate redeveni agricultura vedeta economiei?“ Foto: Silviu Matei

Autor: Gabriel Razi

12.03.2013, 00:08 758

Fermierii români vor strânge la vară o recoltă de cereale cuprinsă între 18 şi 19 milioane de tone, o producţie cu 50% peste cea de anul trecut, a spus ieri Achim Irimescu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, la seminarul „Cum poate redeveni agricultura vedeta economiei?“, organizat de Ziarul Financiar în parteneriat cu Bancpost, Cec Bank, Cargill, Agricover, Azomureş şi Fondul de Garantare a Creditului Rural.

„Se pare că acest an va fi cel puţin bun pentru agricultură. Producţia de cereale va fi probabil de aproximativ 18-19 milioane de tone. Vestea bună este că zilele următoare o să dăm drumul subvenţiilor pentru agricultori, iar plăţile pentru segmentul zootehnic sunt în contul agenţiei de plăţi“, a anunţat Irimescu.

O astfel de recoltă va reprezenta un plus important faţă de cantităţile strânse de fermieri anul trecut, dar agricultura nu va reuşi nici de data această să se apropie de potenţialul de producţie de 40 de milioane de tone, despre care vorbesc fermierii.

Recoltele de cereale sunt în continuare dependente de vreme, dar estimările meteorologice arată că sunt toate şansele ca pronosticurile pe hârtie să se materializeze şi în teren. O recoltă totală de cereale de 18-19 milioane de tone ce ar urma să fie strânsă în acest an de pe câmp ar însemna încasări de 4,5 miliarde de euro şi va fi o adevărată gură de aer pentru economie într-o perioadă în care elementele ce ar fi trebuit să aducă creştere economică precum construcţiile, consumul sau absorbţia de fonduri europene rămân sub un semn de întrebare. În ultimii doi ani agricultura a fost atât cenuşăreasă, cât şi vedetă economică având în vedere că în 2011 a pus serios umărul la avansul de 2,5%, iar anul trecut a fost unul din elementele ce au frânat creşterea economică la numai 0,3%.

Achim Irimescu a mai spus ieri şi că investitorii străini vor putea cumpăra terenuri agricole în România de la anul ca persoane fizice, dar a menţionat că statul pregăteşte mai multe măsuri pentru limitarea unor astfel de pre­luări.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO