Eveniment

Ora adevărului: INS publică marţi datele despre creşterea economică din T2/2018 care pot indica şi tendinţa pe întregul an

Ora adevărului: INS publică marţi datele despre...

Autor: Iulian Anghel

14.08.2018, 00:04 502

Institutul de Statistică publică astăzi datele despre PIB-ul pentru trimestrul al doilea, la câteva zile după prima rectificare bugetară realizată pe o creştere economică anuală, de 5,5%, considerată mult prea oprimistă de majoritatea economiştilor.

Duşul rece din primul trimestru, când economia a crescut cu 4%, an/an, şi a stagnat faţă de T4/2017 i-a determinat pe analiştii economici să-şi revizuiască prognozele de creştere pentru 2018, de la 4-5%, la finalul anului trecut, la 3,5-4%, în prima parte a acestui an. Chiar şi superoptimista Comisie Naţională de Prognoză a revenit la o analiză mai realistă, mizând pe o creştere de 5,5% anul acesta, faţă de una de 6,1% cât estima prognoza de iarnă a instituţiei.

În condiţiile în care industria nu va mai repeta performanţa de anul trecut (plus 4% în semestrul întâi, an/an) când a crescut cu peste 8%, iar anul agricol va fi mai slab (şi pentru că performanţa sectorului a fost, în 2017, una de excepţie) economiştii au spus, de la bun început, că o creştere aproape din nivelul de anul trecut, de 6,9%, este imposibilă. Având în vedere că nici consumul nu mai este la nivelul din 2017 (un plus de 6,5% în primele şase luni, an/an), o creştere de 5,5%, cât estimează guvernul, ar fi una de excepţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO