Eveniment

Oraşul din România care va avea un nou spital ultramodern cu 300-400 de paturi. Investiţia este de 120 mil. euro

Oraşul din România care va avea un nou spital...

Autor: Laurentiu Cotu

29.03.2024, 16:03 1472

Primăria Timişoara va realiza în parteriat-public privat o investiţie estimată la 120 mil. euro, ce prevede construirea unui nou spital de 300-400 de paturi pentru internări, cabinete de specialitate, circuite medicale eficiente şi dotarea cu aparatură de ultimă generaţie pentru investigaţii. Un prim pas în acest sens a fost semnarea de către primăria Timişoara a acordului de asistenţă pentru construirea spitalului cu Banca Mondială - Corporaţia Financiară Internaţională (International Finance Corporation, IFC).

’’Cheltuielile de capital, finanţare şi mentenanţă timp de 20 de ani pentru un spital modern cu 300-400 de paturi pentru internări, cabinete de specialitate, circuite medicale eficiente şi aparatură de ultimă generaţie pentru investigaţii, se ridică la 120 de milioane de euro, dar suma finală va fi confirmată de către partenerii primăriei Timişoara după realizarea studiilor necesare. Numărul de paturi, structura spitalului şi termenele de execuţie vor fi stabilite, de asemenea, în urma studiilor realizate de către experţii IFC. Potrivit acordului, primăria Timişoara va face primele plăţi abia după ce noul spital public este construit şi dotat cu aparatură modernă’’, potrivit unui comunicat de presă transmis de primăria Timişoara. 

Noul spital va fi ridicat în zona de nord a oraşului, lângă Aerodromul Utilitar, pe un teren al municipiului. În prezent, Spitalul Municipal are secţiile împrăştiate în 14 locaţii diferite, iar unele secţii funcţionează în clădiri vechi, care nu au fost gândite pentru a fi spital, iar pentru unele, care au fost retrocedate, este plătită chirie, potrivit comunicatul de presă transmis de municipalitatea din Timişoara.

’’Vom avea o firmă care se ocupă, pe banii ei, de construcţia şi dotarea spitalului şi noi vom plăti prima tranşă de bani în momentul în care primim cheia spitalului. Asta ne scapă de riscul tergiversării lucrării, de lucrări suplimentare, noi licitaţii şi aşa mai departe’’, a declarat Dominic Fritz, primarul municipiului Timişoara.

Într-o primă etapă a acordului sunt incluse studiul de prefezabilitate, pregătirea studiului de fezabilitate şi a studiului de fundamentare pentru parteneriatul public-privat. Cea de-a doua etapă prevede consultanţă pentru pregătirea documentaţiei de licitaţie pentru atragerea unui operator privat care să proiecteze, să finanţeze, să construiască şi să întreţină noul spital din Timişoara.

’’Noi am discutat cu primăria Timişoara oportunitatea şi am făcut evaluări care ne-au permis să vedem contextul şi circumstanţele existente şi să confirmăm necesitatea acestei investiţii. Vom găsi cea mai bună soluţie care va consolida unele servicii medicale, pentru a permite populaţiei Timişoarei să beneficieze de aceste servicii asigurate, pe de-o parte, printr-un echipament modern, şi, în acelaşi timp, să permită personalului medical să se concentreze pe toate serviciile medicale pe care le vor oferi’’, a spus Mehita Fanny Sylla, Manager Regional IFC, într-un comunicat de presă. În ultimii 20 de ani, IFC, organism la care statul român este membru, a investit peste 6 miliarde de dolari în proiecte de sănătate şi cercetare, în întreaga lume.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO