Eveniment

Padurea Baneasa - zona interzisa constructiilor

15.10.2004, 00:00 137



Padurea Baneasa a fost scoasa in extravilanul Capitalei ieri printr-o hotarare votata in unanimitate de consilierii municipali, decizie prin care se abroga planurile de urbansim elaborate inainte de anul 2000, dar care reduce substantial impozitele pentru cei care si-au construit case in ultimii ani.



Potrivit hotararii, constructia de locuinte in zona Padurii Baneasa este interzisa cu desavarsire. Mai mult, proprietarii de terenuri care au proiecte de urbanism obtinute inainte de adoptarea Planului Urbanistic General (respectiv decembrie 2000), nu vor putea sa mai primeasca si autorizatie de construire.



Terenurile din zona Padurii Baneasa pentru care existau deja intocmite planuri de urbanism (PUD - plan urbanistic de detaliu, sau PUZ - plan urbanistic zonal) erau, pana la adoptarea acestei hotarari, printre cele mai scumpe din Capitala.



Adoptarea acestei hotarari lasa proprietarii terenurilor din aceasta zona fara optiunea construirii unui nou imobil. In schimb, cei care au facut deja investitii imobiliare in aceasta zona, vor beneficia, potrivit noului act, de reduceri substantiale la plata taxelor si impozitelor pe teren si cladiri.



Primarul Traian Basescu a afirmat, in timpul dezbaterilor pe marginea acestui proiect, ca padurea nu va mai fi "agresata" de locuinte, odata trecuta in extravilan. Mai mult, potrivit primarului, "presiunile foarte mari" pentru aprobarea de noi constructii in zona Baneasa vor inceta.



"Tot ce urmarim prin acest proiect este protejarea Padurii Baneasa. Exista o presiune extraordinara pe aceasta zona. Prin aceasta hotarare o protejam, odata scoasa in extravilan", a spus Basescu.



Zona Padurii Baneasa fusese trecuta in zona 0 de impozitare, la sfarstiul anului 2002, argumentul fiind asemanator celui de ieri: protejarea padurii. Executivul municipalitatii aprecia, la acea vreme, ca impozitele foarte mari vor descuraja construirea haotica.



Prin noua decizie, proprietarii de contructii si terenuri din zona Padurii Baneasa vor plati impozite pe terenuri si cladiri de aproape zece ori mai mici, adica echivalentul zonelor periferice din sudul Capitalei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO