Eveniment

Parlamentarii trebuie să se înveţe cu „austeritatea“: banii pentru cazare scad de la 1.650 euro la 900 de euro pe lună

Parlamentarii trebuie să se înveţe cu „austeritatea“: banii pentru cazare scad de la 1.650 euro la 900 de euro pe lună

Foto: Mediafax

Autor: Iulian Anghel, Ioan Dornescu

17.01.2013, 00:04 462

Creşterea cu peste 20% a numărului de parlamentari ai actualei legislaturi, comparativ cu legislatura 2008-2012 îi obligă pe cei 588 deputaţi şi senatori să se mulţumească cu mai puţini bani, în condiţiile în care guvernul a anunţat că nu va majora sumele alocate Parlamentului.

Astfel că, dacă unui parlamentar îi erau alocaţi în trecut 7.500 de lei (1.650 euro) pentru cazare acesta va trebui să se mulţumească acum cu 4.000 de lei (900 de euro), iar aceşti bani vor fi obţinuţi în baza unei declaraţii că nu deţine o locuinţă în Bucureşti sau în Ilfov. Fiecare parlamentar din provincie va putea opta dacă cu aceşti bani va sta la hotel sau îşi va închiria un apartament.

 

Plenul reunit al celor două camere va decide luni dacă va modifica statutul deputaţilor şi senatorilor astfel încât să poată fi adoptate aceste economii, pentru că statutul fixează beneficiile parlamentarilor.

Soluţia la care se va ajunge nu este ştiută, dar preşedintele Comisiei de buget a Camerei, liberalul Dan Radu Ruşanu, a dat asigurări că măsura a fost agreată de şefii grupurilor parlamentare.

Senatul şi Camera sunt instituţii care îşi aprobă singure bugetul şi, teoretic, pot să voteze să primescă mai mulţi bani decât le dă guvernul, pentru că ei votează legea bugetului care include şi cheltuielile lor.

Dar premierul Victor Ponta a susţinut, imediat după alegeri, că bugetul Camerei şi al Senatului nu vor creşte faţă de anul anterior, chiar dacă numărul parlamentarilor a crescut spectaculos.

Or, premierul are putere pe linie politică, pentru că este şeful celui mai important partid din Parlament - PSD.

Camera Deputaţilor a avut anul trecut un buget de cheltuieli de 209 mil. lei, iar Senatul de 85 mil. lei.

Ca reacţie la decizia Parlamentului, Federaţia Pa­tronatelor din Turismul Românesc (FPTR) care deţine unităţi de cazare în Bucureşti a anunţat că membrii săi au capacitatea de a asigura cazarea pentru toţi parlamentarii, la tarife de 4.000 lei pe lună sau chiar mai puţin, la condiţii de 4 stele.

"În urma informaţiilor din presă, potrivit cărora parlamentarilor li s-a redus alocaţia pentru cazare la 4.000 lei pe lună, aducem la cunoştinţa opiniei publice că Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc - prin membrii săi, deţinători de unităţi de cazare din Bucureşti - are capacitatea de a asigura cazarea pentru toţi parlamentarii la tarife de 4.000 lei pe lună sau chiar mai puţin, la condiţii de patru stele", se arată într-un comunicat al FPTR, citat de Mediafax.

La aceste tarife, parlamentarii vor beneficia de toate facilităţile unei structuri de patru stele, precum mic dejun, televizor, aer condiţionat, parcare şi internet, potrivit sursei citate.

Unii parlamentari s-au declarat de acord cu această reducere, alţii şi-au arătat nemulţumirea.

Deputatul UDMR Laszlo Borbely crede că suma care se propune a fi alocată pentru cazarea parlamentarilor, de 4.000 de lei, este rezonabilă şi se poate locui onorabil din aceşti bani.

Liderul grupului PSD din Cameră, Marian Neacşu, a susţinut că deputaţi care s-au angajat să discute cu hotelierii pe aceste sume nu au fost "entuziaşti".

 

Ce poţi închiria cu 4.000 de lei În Bucureşti potrivit ofertelor de pe piaţă

 
  • Ateneul Român - Apartament cu şase camere, confort 1, modern, complet utilat. Suprafaţă: 160 de metri pătraţi.

  • Băneasa - Apartament cu trei camere, centrală proprie, antenă satelit, mobilat modern, parcare subterană.

  • Băneasa - Apartament cu 4 camere (trei dormitoare, două băi, două balcoane), parcare subterană.

  • Lahovari - Apartament cu 4 camere, suprafaţă utilă de 137 metri pătraţi, utilat modern.

  • Lahovari - Apartament cu 4 camere, suprafaţă utilă de 137 metri pătraţi, două băi, două terase, complet mobilat.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO