Eveniment

Pe langa fotbal, in dosarul lui Penescu apar acuzatii de dare de mita legate de firma pe care o detine

Pe langa fotbal, in dosarul lui Penescu apar acuzatii de dare de mita legate de firma pe care o detine

Cornel Penescu, finantatorul FC Arges, a fost retinut de procurori luni la pranz

15.04.2009, 00:00 23

Alaturi de cei doi, Tribunalul Arges a hotarat ieri arestarea preventiva pentru 29 de zile a presedintelui Comisiei Centrale a Arbitrilor, Gheorghe Constantin, si a lui Cristian Libertatu, fost director al Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorilor Arges (OJPC) pentru luare de mita.

Imediat dupa aflarea deciziei instantei Tribunalului Arges de arestare preventiva a celor patru persoane avocatii acestora au facut recurs, care se va judeca la Curtea de Apel Pitesti.
Acuzatiile se leaga si de PIC
Astfel, in dosarul lui Penescu apar acuzatii legate si de activitatea companiei pe care a fondat-o alaturi de fratele sau Ilie Penescu, pe langa cele din fotbal.
Procurorii spun ca omul de afaceri a „remis" prin intermediul lui Facaleata suma de 4.000 de euro lui Cristian Libertatu pentru ca acesta sa nu-si indeplineasca atributiile de serviciu fata de activitatea comerciala derulata de societatea PIC, controlata de Penescu.
„Suma de bani a fost remisa si pentru ca societatea sa nu fie sanctionata contraventional, iar reprezentantii acesteia sa obtina informatii nepublice privind eventualele controale efectuate de reprezentanti ai Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorilor Arges", potrivit DNA.
Procurorii sustin ca Penescu ar fi mituit mai multi arbitri din Liga I de fotbal prin intermediul directorului general al hipermarketului PIC.
 
Astfel, DNA spune ca omul de afaceri
i-ar fi platit 290.000 de lei presedintelui Comisiei Centrale a Arbitrilor, Constantin Gheorghe, pentru ca acesta sa delege arbitri agreati de Penescu la meciurile disputate de Fotbal Club Arges in sezonul 2008 - 2009 si pentru a promova in Lotul A un arbitru protejat de omul de afaceri. De asemenea, potrivit procurorilor, in perioada octombrie - decembrie 2008, Penescu ar fi platit 54.000 de dolari mai multor arbitri din Liga I de fotbal pentru a beneficia de arbitraje favorabile in meciurile pe care le disputa Fotbal Club Arges Pitesti si 3.000 de euro unui observator federal delegat la unul din meciurile disputate de Fotbal Club Arges. „Sumele de bani sus-mentionate au fost remise arbitrilor prin intermediul inculpatului Facaleata Liviu Ilie", potrivit DNA.
Cei patru au fost adusi ieri dimineata, in jurul orei 6.00, la Tribunalul Arges, cu propunerea de arestare preventiva. Finantatorul clubului FC Arges fusese retinut de catre procurori, luni la pranz, pentru dare de mita, iar ceilalti trei luni noapte.
 
Ce spune apararea
Conform avocatului lui Radu Nistor, unul dintre aparatorii lui Cornel Penescu, motivatia deciziei ordonantei de retinere este „pericolul social" pe care il reprezinta clientul sau, aceeasi motivatie fiind valabila si in cazul celorlalti trei acuzati. Cei patru au fost luati de la Tribunalul Arges si dusi in arestul IPJ Arges.
Liviu Facaleata si Cristian Libertatu au fost audiati timp de cateva ore de procurorii anticoruptie, la sediul Serviciului Teritorial Pitesti al DNA. Luni, in jurul orei 23.50, acestia au iesit din sediul DNA cu catuse la maini, fiind urcati intr-o duba a Politiei si dusi in arestul Politiei Judetene Arges.
DNA a mentionat ca la instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiteri din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor - Directia Generala de Informatii si Protectie Interna.
Cornel Penescu, 42 de ani, a intrat in afaceri in 1991 alaturi de fratele sau, Ilie, in varsta de 49 de ani, si trei angajati. Prima afacere a celor doi a fost o taraba cu sucuri si tigari, iar prima companie din grupul Pic a fost o firma de comert cu amanuntul, care ulterior a fost directionata catre comertul cu ridicata (distributie). Grupul Pic a intrat pe productia de alimente in 2000, ceea ce a impulsionat si dezvoltarea afacerii de distributie. Tot in 2000, cei doi oameni de afaceri din Arges au infiintat compania Pic Constructii, primul proiect al acesteia fiind sediul central al grupului, situat la intrarea in Pitesti. Cele mai importante proiecte ale firmei de constructii conduse de Ilie Penescu au fost hipermarketurile retelei Pic, prima unitate fiind inaugurata in 2004 la Pitesti. Incepand cu 2006, cele mai mari investitii ale fratilor Penescu au fost orientate catre dezvoltarea retelei de hipermarketuri Pic, fiind deschise alte patru unitati in circa doi ani, in orasele Craiova, Braila, Oradea si Calarasi.
Investitiile totale ale grupului in reteaua de retail pot fi estimate la peste 100 mil. euro. Potrivit topului „500 miliardari" realizat de Adevarul in 2008, fratii Cornel si Ilie Penescu aveau o avere estimata la 250-270 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO