Eveniment

Pe piaţa rezidenţială proiectele „de buzunar“ au luat locul celor de mari dimensiuni

Pe piaţa rezidenţială proiectele „de buzunar“ au luat locul celor de mari dimensiuni

Foto Shutterstock

Autor: Cristina Cuncea

26.10.2012, 00:06 791

Criza imobiliară a determinat dezvol­tatorii de locuinţe să renunţe la proiecte de dimensiuni mari şi să se orienteze către proiecte "de buzunar", care presupun cos­turi mai mici, potrivit organizatorilor târgului imobiliar naţional tIMOn, unde se vor lansa o serie de astfel de investiţii.

"Pe fondul creşterii cererii de apartamente noi în zonele centrale ale Capitalei dezvoltatorii s-au orientat către o nouă nişă: «proiectele de buzunar». Acestea sunt ansambluri rezidenţiale de dimensiuni considerabil reduse faţă de complexurile rezidenţiale cu care piaţa era obişnuită, ceea ce înseamnă costuri mult mai mici de construcţie, care se vor vedea în preţul final de vânzare. Dezvoltatorii şi toţi cei implicaţi în piaţa imobiliară consideră acest nou segment ca un trend care va prinde în curând foarte bine la clienţii care îşi doresc să achiziţioneze un apartament nou într-o zonă centrală la preţuri mai mult decât avantajoase", a declarat Vlad Vlăsceanu, directorul tIMOn.

Criza care s-a instalat din 2009 în economia românească a dus la prăbuşirea pieţei imobiliare atât la nivel de tranzacţii, cât şi lanivel de preţuri.­

În aceste condiţii se încadrează şi unele din cele cinci proiecte rezidenţiale noi care vor fi lansate pentru prima oară la tIMOn. Investiţiile alocate celor cinci proiecte noi se ridică la circa 50 milioane de euro, din care 40% reprezintă capital românesc.

"Trebuie semnalat că toate ansam­blurile cu dezvoltatori români se adresează segmentului low al pieţei, în timp ce in­vestiţiile străine tind să ţintească spre cum­părători cu venituri mai mari. Dintre dez­vol­tatorii români care au decis să inve­stească în rezidenţial amintim ansamblurile Dream Residence, care a costat 8 milioane de euro, North 24 Residence, cu o investiţie de 2,5 milioane de euro, dar şi ansamblul rezidenţial din zona de nord a Bucureştiului Epoque Residence, care a necesitat o investiţie de 3 milioane de euro", precizează organizatorii tIMOn.

Astfel, la târg vor fi prezentate în exclusivitate 1.000 de locuinţe, dar sunt scoase la vânzare şi cinci hoteluri. Cel mai mic preţ din târg este 19.000 de euro, pentru o garsonieră în complexul Sun Residence, iar cel mai mare este de 550.000 euro Ă TVA, pentru un triplex în zona Unirii.

În premieră, tIMOn va găzdui un spaţiu adresat segmentului business to business, unde firma imobiliară Real Time va oferi spre tranzacţionare 2 milioane de metri pătraţi de birouri în Bucureşti , cu preţuri de închiriere începând de la 6 euro/metru pătrat, 100 de spaţii comerciale în toate zonele Bucureştiului, totalizând 9.600 metri pătraţi, cu preţuri de la 10 euro/mp, precum şi cinci hoteluri funcţionale, la preţuri între 2,5 milioane euro şi 9,5 milioane euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO