Eveniment

Percheziţii în Bucureşti, Constanţa, Ploieşti, Germania, Italia, într-un caz de fraude informatice

Percheziţii în Bucureşti, Constanţa, Ploieşti,...

Autor: Departamentul Eveniment

14.11.2012, 09:38 735

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Structura Centrală, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Organizate Bucureşti, au destructurat un grup infracţional organizat transfrontalier, constituit din 29 de persoane, specializat în săvârşirea de infracţiuni prin intermediul sistemelor şi reţelelor informatice.

În această cauză, procurorii DIICOT, împreună cu autorităţile judiciare germane şi italiene, fac, simultan şi coordonat, 32 de percheziţii domiciliare în municipiile Bucureşti, Constanţa şi Ploieşti, precum şi pe teritoriile Germaniei şi Italiei. La finalul percheziţiilor, 40 de persoane vor fi duse pentru audieri la sediul DIICOT.

Membrii grupării sunt suspectaţi că au confecţionat echipamente artizanale pentru falsificarea instrumentelor de plată electronică. Dispozitivele erau confecţionate în România, transportate prin intermediul unor firme de curierat în Germania şi Italia şi vândute altor persoane, pentru activităţi de skimming, se arată într-un comunicat de presă al DIICOT.

Datele cardurilor astfel obţinute erau folosite pentru inscripţionarea de carduri blank şi ulterior pentru retrageri frauduloase de bani de la ATM-uri sau efectuarea de operaţiuni financiare frauduloase la POS-uri, în state ale Uniunii Europene.

Anchetatorii au stabilit că membrii grupării au fost ajutaţi de un agent de poliţie de la Serviciul de Investigaţii Criminale Sector 6 din Poliţia Capitalei, care a pus la dispoziţia grupării datele de stare civilă aparţinând unui număr de 55 de cetăţeni români, obţinute prin interogarea bazei de date informatice privind evidenţa persoanelor. Aceste date au fost folosite în cadrul activităţii infracţionale, pentru falsificarea de cărţi de identitate şi deschiderea frauduloasă de conturi bancare sau conturi de paypal.

Învinuiţii mai sunt acuzaţi că au lansat atacuri de tip "phishing", fiind vizaţi clienţii şi utilizatorii legitimi ai serviciului de plată on-line Paypal, în vederea obţinerii frauduloase atât a datelor de autentificare, respectiv conturi de utilizatori şi parolele aferente, la nivelul platformei on-line, cât şi a datelor confidenţiale privind cardurile bancare ataşate conturilor.

"O altă componentă a activităţii infracţionale a vizat a inducerea în eroare a mai multor părţi vătămate, cu ocazii unor licitaţii fictive organizate pe site-uri de profil", a precizat DIICOT.

Ca mod de operare, membrii grupării postau pe site-urile de comerţ electronic anunţuri de vânzare având ca obiect în principal bijuterii şi ceasuri de mână de valori mari şi purtând însemnele unor mărci notorii, bunuri pe care în realitate învinuiţii nu le deţineau.

Aceştia încasau banii pentru aceste obiecte prin conturi aferente platformei de plăţi on-line Paypal, fără a le livra părţilor vătămate.

Procurorii DIICOT au cooperat în această cauză cu autorităţile judiciare din Germania, Italia, Ungaria, Bulgaria, Olanda şi Statele Unite ale Americii. Suportul tehnic al operaţiunii a fost asigurat de către DOS.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO