Eveniment

Perlele energetice ar putea aduce 1 mld. € în conturile statului

Perlele energetice ar putea aduce 1 mld. € în conturile statului
05.08.2010, 23:50 25

Listarea pe bursă a celor mai importante companii energetice,precum şi vânzarea unei participaţii din pachetul de acţiuni pecare Ministerul Economiei îl deţine la Petrom ar putea aducevenituri la bugetul statului de un miliard de euro, adicăaproximativ la fel de mulţi bani cât se estimează că va generacreşterea TVA-ului de la 19% la 24%.

Adriean Videanu, ministrul economiei, a declarat într-uninterviu acordat ZF că intenţia sa este aceea de a lista anulacesta câte un pachet suplimentar de 15% din Transgaz şiTranselectrica, pentru ca în 2011 să aducă în ringul bursier unadintre cele mai puternice companii de stat, Romgaz, firmă careasigură jumătate din producţia naţională de gaze naturale. Maimult, ministrul a mai precizat că în 2012 îi vede şi pe cei doigiganţi energetici, Electra şi Hidroenergetica, la bursă. Anunţullistării acestor giganţi vine chiar şi în contextul în caredeocamdată cele două companii nu sunt înfiinţate, procesul având oîntârziere faţă de termenul anunţat iniţial din cauza mai multorcontestaţii din partea sindicatelor.

"Listarea acestor companii va aduce miliarde de euro şi în plusva crea lichiditatea necesară în piaţa de capital. Deja sunt mariinstituţii financiare interesate de aceste procese, cum ar fiMerril Lynch sau Goldman Sachs", a spus miercuri Videanu.

Deşi în ultimii doi ani nicio nouă companie nu a mai fost adusăpe Bursă, demersul Guvernului a lista anul acesta pachetesuplimentare de 15% din Transgaz şi Transelectrica şi un pachet de15% din Romgaz anul viitor este întâmpinat cu critici din parteaopoziţiei.

"Azi (ieri - n.red.), după ce luat verde de la FMI, Guvernulîncearcă să aplice prin act guvernamental un demers inoportun şiantieconomic, pentru că în plină criză niciodată nu vinzi. E ciudatca, atunci când ştii că bursa e jos, că acţiunile sunt jos, să teapuci să vinzi, fără nicio evaluare. Evaluările transmise de PDL,prin vocea lui Videanu, sunt de inventar, sunt contabile", a spusMircea Ursache, şeful Departamentului PSD pentru administrareaintereselor statului în economie

El a opinat că a vinde aceste pachete minoritare alesocietăţilor de importanţă strategică naţională în perioadă decriză economică reprezintă o măsură "profund perdantă".

Din listarea pachetelor de 15% din acţiunile Transgaz,Transelectrica şi Romgaz, precum şi din vânzarea unui pachet de9,84% din pachetul de acţiuni pe care Ministerul Economiei îl maideţine în Petrom, cea mai mare companie din România, statul arîncasa fonduri de un miliard de euro ţinând cont de capitalizărilefirmelor care sunt deja pe Bursă, precum şi de valoarea estimată aRomgaz.

Ofertele publice de vânzare vor fi derulate de intermediariselectaţi prin licitaţie, ţinând seama de criterii de calitate şicost ale serviciilor, a anunţat Ministerul Economiei, care esteacţionarul majoritar din Transelectrica, Transgaz şi Romgaz.

"La anul vrem să listăm Romgaz şi cred că va fi o companiefoarte foarte atractivă pe bursă şi mizez pe interesul marilorjucători de pe pieţele europene", a declarat ieri Videanu.

Ministrul a mai declarat că vrea ca până la mijlocul luniiseptembrie să fie selectat brokerul pentru vânzarea unui pachet deacţiuni deţinut de ministerul de profil la Petrom, iar tranzacţiasă fie finalizată până la finele anului.

"Imediat după publicarea HG-ului vom alege brokerul şi mizez caacest lucru să se finalizeze la mijlocul lunii septembrie, astfelca până la sfârşitul anului să vindem acţiunile", a mai precizatVideanu. Acesta a explicat că după vânzarea acestui pachet deacţiuni, ministerul va participa la majorarea de capital de 600 demilioane de euro pe care Petrom doreşte să o realizeze până înaprilie anul viitor.

"Vreau să apreciez disponibilitatea OMV de a-şi majora capitalulsocial în relaţie cu guvernul şi avem o strategie comună. Dupăvalorificarea pachetului minoritar vom participa la majorareacapitalului OMV", a mai spus Videanu.

În prezent, Ministerul Economiei deţine 20,63% din acţiunilePetrom, Fondul Proprietatea controlează un pachet de 20,11%, iargrupul petrolier austriac OMV are 51%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO