Eveniment

Petrolul, intre agonie si extaz

11.10.2004, 00:00 20



Pretul titeiului poate depasi recordul initial de 53 de dolari pe baril din cauza importurilor insuficiente pentru a acoperi scaderea productiei din Golful Mexic datorata uraganului Ivan, relateaza Bloomberg. O proportie foarte mare dintre analistii care au participat la un sondaj efectuat de Bloomberg, adica 73%, au previzionat o crestere a pretului de la New York. Cu o saptamana in urma, doar 43% au mizat pe o crestere. Productia de titei din Golf a scazut cu 28%, de la 1,7milioane de barili cat se produceau inainte de uraganul Ivan. Cele doua platforme ale Royal Duch/Shell Group afectate de uragan nu vor putea fi functionale decat anul viitor. Si pretul combustibililor a inregistrat cele mai mari valori din 1978. Previziunile in legatura cu pretul titeiului sunt sumbre, unii analisti preconizand ca va atinge valoarea de 70$ pe baril pana la sfarsitul anului.



Cu toate acestea, la sfarsitul saptamanii trecute, petrolul a inregistrat o usoara scadere, pretul coborand la 52,49 dolari per baril, pe baza speculatiilor ca s-ar putea totusi ca rafinariile americane sa beneficieze de suficiente rezevre pentru la iarna.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO