Eveniment

Pfizer a dat în judecată România la Bruxelles pentru că nu ar fi plătit toate vaccinurile comandate anti-Covid19, la fel cum a procedat şi cu Ungaria şi Polonia

Pfizer a dat în judecată România la Bruxelles pentru...

Autor: Mirabela Tiron

18.01.2024, 19:27 252

Gigantul farmaceutic Pfizer a dat în judecată România la Bruxelles pentru că nu ar fi plătit toate vaccinurile anti- Covid 19 comandate, respectiv încă 28 mil. de doze de vaccin, potrivit unor surse din piaţă. Achizitia trebuia însă să aibă loc în baza unei anexe pe care autorităţile române nu au mai semnat-o însă.

„Pfizer şi BioNTech au luat decizia dificilă de-a iniţia procedurile împotriva România, după o perioadă lungă de discuţii. Vrem ca România să îşi respecte angajamentul pentru comenzile de vaccinuri Covid 19 plaate de Guvern, ca parte a contractului de furnizare de vaccinuri pentru UE, semnat în mai 2021. Pfizer şi BioNTech consideră că este important ca toate părţile să îşi respecte obligaţiile contractuale în baza acordului  care a facilitat răspunsul de succes la pandemie în Europa. Pfizer şi BioNTech s-au angajat să livreze vaccinurile în linie cu contractul agreat în interesul sănătăţii publice”, au transmis către ZF oficialii companiei Pfizer.

În perioada decembrie 2020 - decembrie 2023, România a contractat în total 87 milioane de doze de vaccinuri de la patru producători - Pfizer, Moderna, Janssen şi AstraZeneca. Uniunea Europeană a contractat, în numele întregului bloc comunitar,  peste 4 miliarde de doze, la o populaţie de 450 de milioane de locuitori.

Contractele de achiziţie au fost făcute de Comisia Europeană în numele statelor membre ale UE. În România, vaccinarea a fost realizată de un comitet naţional, aflat în subordinea prim-ministrului (Florin Cîţu la acea vreme), condus de medicul militar Valeriu Gheorghiţă. Acordurile de furnizare a vaccinurilor s-au făcut de către Comisia Europeană în numele statelor membre ale Uniunii Europene.

 

„A venit o notificare de deschidere a acestui litigiu de către compania farmaceutică (Pfizer-n.red) în ultimele zile din decembrie anul trecut. Există în ultima parte a lunii februarie, un prim termen. (...) Este vorba despre faptul că România a estimat un necesar pandemic pentru doze de vaccin, însă amendamentul la care compania farmaceutică face referire nu a fost semnat de către Ministerul Sănătăţii şi nici nu s-a putut face vreo plată pentru că nu există acele doze încasate de către statul român", a declarat Mihai Constantin, în cadrul briefingului de presă după şedinţa de Guvern de astazi.

De altfel, Pfizer împreună cu BioNTech au dat în judecată anul trecut şi Polonia şi Ungaria, aşa cum scria presa internaţională anul trecut. În Ungaria, cazul priveşte plata pentru 3 milioane de doze de vaccin, cu o valoare de 60 mil. euro.

"Polonia şi Ungaria, cred că sunt în acelaşi caz cu noi, referitor la aceeaşi companie farmaceutică. Este aşadar un proces în desfăşurare şi o să-l urmărim", a mai declarat Mihai Constantin.

România s-a alăturat ca stat membru la mecanismul UE de achiziţie comună a vaccinurilor împotriva COVID-19. Comisia Europeană a negociat cu companiile care aveau în lucru vaccinul chiar înainte ca serurile să fie autorizate. Strategia a fost de a încheia acorduri prealabile de achiziţie în funcţie de populaţia statelor membre. România a intrat în această schemă putând accesa un procent de aproximativ 4,3% din doze la fiecare dintre producătorii de vaccin.

La finalul anului trecut, ministrul Alexandru Rafila vorbea despre un cost total de 2,5 miliarde de lei pentru vaccinurile primite, adică în jur de 38 milioane de doze, fiind prima dată când erau făcute publice date cu privire la cât a plătit România pe aceste vaccinuri.

Achiziţia de vaccinuri anti-Covid 19 face şi obiectul unei anchete demarate de DNA. La finalul anului trecut, DNA a solicitat ridicarea imunităţii fostului premier Florin Cîţu şi anchetarea foştilor miniştri ai sănătăţii- Vlad Voiculescu şi Ioana Mihăilă. Procurorii susţin că cei trei membri ai Guvernului au cumpărat 52 de mil. de vaccinuri de care nu ar fi fost nevoie, în valoare totală de peste 1 mld. de euro, deşi înainte de 1 ianuarie 2021 fuseseră contractate deja 37 mil. de doze de vaccin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO