Eveniment

Philip Morris: Contrabanda pagubeste statul cu 400 mil. euro

25.03.2009, 00:00 46

Comertul ilicit de tigarete se situeaza intre 16 si 20% din consumul total de tigari din Romania si produce o paguba anuala la bugetul de stat de circa 400 mil. euro, a spus ieri Peter Imre, Director Corporate Affairs al Philip Morris Romania.

El spune ca anul trecut in Romania s-au comercializat 33.000-34.000 de tone de tigarete, iar daca se adauga vanzarile din contrabanda nivelul se ridica la 38.000 de tone. Piata tutunului este estimata la 2,5 mld. euro. "Piata de contrabanda va creste dramatic in acest an daca nu vor fi luate masuri eficiente impotriva acestui fenomen. Cand se anunta ca vor creste accizele, cineva de la granita ucraineana va incarca imediat un camion cu tigarete si se va indrepta incoace", a spus Imre referindu-se la cresterea accizelor la tigari anuntata de Ministerul Finantelor.
Imre sustine ca este necesara reducerea accizei procentuale de la 25% din pretul tigaretelor la 21-23% si majorarea accizei minime la tigari de la 91% din acciza totala la 96%. "Daca nu se iau masuri pentru a creste acciza minima si a scadea acciza ad valorem nu cred ca statul va reusi sa realizeze veniturile bugetare suplimentare pe care le-a prognozat", sustine Imre. Ministerul Finantelor estimeaza pentru acest an o crestere a veniturilor din accize la tigari cu 83%, la 7,11 mld. lei.
Potrivit unui proiect de ordonanta, acciza specifica va creste de la 1 aprilie de la 27,31 euro la 35,06 euro/1.000 de tigarete, iar acciza ad valorem va scadea de la 25% la 23% din pretul maxim de vanzare. Proiectul nu face referire la acciza minima aplicabila de la 1 aprilie, astfel ca aceasta va ramane la 91% din valoarea accizei totale. Documentul propune majorarea accizelor la tigarete in doua etape, prima - de la 1 aprilie - va duce la o crestere cu sapte euro a accizei totale la 57 euro/1.000 de tigarete, iar a doua - tot de sapte euro - va fi introdusa de la 1 septembrie, cand taxa va ajunge la 64 euro/1.000 de tigarete.
"Daca acciza minima nu va determina cresterea diferentei de pret intre tipurile de tigarete, o mare parte din consumatori se va orienta catre segmentele inferioare de tigarete si ca atare vor plati accize mai mici. Ca urmare, Guvernul va colecta mai putini bani la buget", sustine Imre.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO