Eveniment

Piata asigurarilor de viata a scazut cu 6%

Piata asigurarilor de viata a scazut cu 6%
13.05.2009, 19:55 21

Piata asigurarilor a ajuns la circa 2,42 miliarde de lei (567,2 milioane de euro) in primul trimestru, cu 1,5% peste nivelul atins in aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor provizorii publicate ieri de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

Ritmul de crestere a pietei a incetinit mult fata de anul trecut, cand a fost de doua cifre, dar piata a revenit pe plus, dupa ce in primele doua luni scazuse cu circa 4%.
Pe segmentul asigurarilor generale, primele brute subscrise au fost de circa 2,03 miliarde de lei (475 mil. euro), in crestere cu 3%, in timp ce pe segmentul asigurarilor de viata primele au scazut cu 6%, pana la 392,3 milioane de lei (92 mil. euro).
Calculat in euro, piata a scazut cu 13% in primul trimestru, din cauza deprecierii leului. Pe asigurari generale scaderea a fost de 11%, iar pe asigurari de viata de 19%.
Peste 75% din afacerile asiguratorilor din primul trimestru au provenit din asigurari auto, la fel ca in 2008. Din asigurari Casco primele brute subscrise au fost de 802,5 milioane de lei (188,1 mil. euro), cu 0,7% peste nivelul inregistrat in primul trimestru al anului trecut.
Asigurarile Casco sunt afectate de scaderea vanzarilor de masini in leasing, deoarece o mare parte din afacerile asiguratorilor veneau de la companiile de leasing. Pe intreaga durata a contractului de leasing clientul este obligat sa isi asigure masina printr-o polita Casco.
Politele RCA (raspundere civila auto obligatorie) le-au adus asiguratorilor prime brute subscrise de 717 milioane de lei (168 mil. euro), in crestere cu 9%.
„Numarul de contracte de asigurari obligatorii RCA incheiate in trimestrul I 2009, reprezentand reinnoiri de polite si contracte noi, a fost de 2.097.780. Comparativ cu perioada similara a anului trecut, numarul de contracte incheiate s-a redus cu 2%, aceasta scadere fiind insa comparabila cu cea din trimestrul I 2008 fata de trimestrul I 2007, de 3%", au precizat oficialii CSA.
Asiguratorii estimeaza ca aproximativ 80% din soferi au asigurare RCA, ponderea acestora fiind in scadere fata de anul trecut.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO